Hrozí vám pokuta až 100 tisíc korun! Pokud jezdíte s falešnou dálniční známkou

Pokutu až 100 tisíc korun - tolik můžete dostat za to, že budete mít na předním skle auta nalepenou falešnou dálniční známku. Mohl by jich být vytištěn až milion. Celníci proto budou v terénu častěji - i poctiví řidiči tak musejí počítat s přísnějšími kontrolami.

Dálniční známka 2015
reklama

Patnáct set korun - tolik stojí roční originální dálniční známka. Ne každému se ale chce plná částka platit, a tak se ji někteří řidiči snaží pořídit levněji - a často tak naletí podvodníkům. Policie už letos zabavila několik set padělků u dealerů. A další přímo v autech. 

"Doposud jsme našli dva padělky, které byly přímo nalepené na skle a jeden nám přinesl člověk, který si myslel, že se jedná o padělek. To se nakonec i potvrdilo," řekl TV Nova mluvčí celní správy Jiří Barták. 

Pokud máte v autě nalepenou falešnou dálniční známku - je to pro policisty a celníky stejné - jako byste ji neměli. "Pokud má někdo přilepený padělek, znamená to pro nás to samé, jako kdyby neměl žádný dálniční kupon. Tím pádem mu můžeme dát pokutu do výše 5000 korun v blokovém řízení a ve správním řízení může taková pokuta dosáhnout i 100 000 korun," uvedl Barták.

Kvůli podezření, že mezi lidmi může kolovat až milion falešných dálničních známek - zpřísňují celníci kontroly na dálnicích. V praxi to ale znamená i častější zastavování řidičů. 

Ochranných prvků má dálniční kupon několik. "Mezi ty hlavní patří holografická folie ve tvaru R, dále je to variabilní barva, která mění svou barevnost dopadajícím světlem ze zelené na růžovou barvu a třetím je číslo toho daného kuponu, které byly vyrobeny v sérii LA až LE," dodal Barták. To všechno splňuje ale i padělaná dálniční známka, přesto celníci tvrdí, že ji na silnicích poznají. Možná i proto, že dalších ochranných prvcích ví jen oni.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky