Bělobrádkova cesta do Británie za 800 tisíc? Sobotka prozradil víc

Místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) vyrazil v listopdu na dva dny s početným doprovodem do Británie. Cestu, která vyšla na 790 863,90 koruny, připravila vláda při příležitosti 25. výročí sametové revoluce. Upozornil na to deník Právo.

Pavel Bělobrádek
reklama

Cílm cesty mělo být slavnostní odhalení lavičky v Oxfordu připomínající odkaz Václava Havla. Při této příležitosti místopředseda vlády uskutečnil konzultace s britským ministrem pro vysoké školy, vědu a výzkum G. Clarkem a také se účastnil akce k výročí listopadu na české a slovenské ambasádě, popsal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v odpovědi na interpelaci poslance Zdeňka Ondráčka (KSČM).

Ondráček Právu sdělil, že nechápe, co bylo náplní práce některých členů doprovodu, proto se pana premiéra dotázal. Podle Sobotky byli součástí delegace velvyslanec v Británii Michael Žantovský, ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), šéf sněmovního zahraničního výboru Karel Schwarzenberg (TOP 09), šéfporadce premiéra Vladimír Špidla, ředitelé kabinetu místopředsedy vlády a ministra kultury. Doprovod nadále tvořilo dalších dvanáct lidí, mezi nimi třeba miliardář Luděk Sekyra coby sponzor lavičky a další tři jeho hosté nebo autor lavičky výtvarník Bořek Šípek. 

Ostatní členové byli součástí doprovodu jednotlivých ústavních činitelů, Ondráček má ale podle deníku pochybnosti, zda cesta za 790 863,90 koruny nebyla spíš drahým výletem.Zhruba 600 tisíc korun mají totiž jednotlivé poslanecké výbory na své zahraniční cesty na celý rok.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky