Nečas má problém. Randák promluvil

Bývalý předseda vlády Petr Nečas (ODS) neměl v roce 2012 žádnou pravomoc vyžádat si od šéfa Vojenského zpravodajství (VZ) Ondreje Páleníka akci týkající se možného ohrožení své první manželky Radky Nečasové. Deníku Právo to potvrdili někdejší ředitel VZ Andor Šándor a bývalý šéf civilní rozvědky (ÚZSI) Karel Randák.

reklama

Oba shodně tvrdí, že takový postup je v rozporu se zákonem o tajných službách, neboť předseda vlády prý nemá právo požadovat po agentech žádnou akci, ať už by šlo o sledování, či o ochranu před ním.

„Výklad zákona je jasný – je to úplný nesmysl. Finální pokyn musí dát resortní ministr. Pokud je tedy o něco požádal premiér, muselo by to být po předchozím schválení a konzultaci s ministrem obrany," řekl Právu Randák.

Podle Šándora může VZ zaúkolovat ministr obrany a vláda, nikoli její předseda nebo prezident. Oba ale dodali, že podobné věci se běžně stávaly a premiéři úkolovali tajné služby prostřednictvím jejich šéfů.

Trojice bývalých obžalovaných rozvědčíků tvrdí, že se jednalo o kontrasledování, tedy o ochranu před sledováním jinými osobami. S tím ale Šándor a Randák nesouhlasí.

„Kontrasledování funguje tak, že vy se s tou osobou, kterou fakticky chráníte, musíte detailně domluvit, bez toho to prostě nejde. Musí být tedy stoprocentně informována," řekl Právu Randák s tím, že domluva se týká denního programu daného člověka a jeho pohybu po předem určené trase.

Témata: Nečas, Petr

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky