Evropská léková komise upozorňuje na tyto přípravky

Výbor pro humánní léčivé přípravky Evropské agentury pro léčivé přípravky doporučil pozastavení registrací léčivých přípravků, které byly schváleny v Evropskou unií. Léky jsou dostupné v lékárnách a možná je máte i doma.

Ilustrační fotografie
reklama

Pozastavení registrací léčivých přípravků doporučil výbor pro humánní léčivé přípravky Evropské agentury pro léčivé přípravky. Léky přitom schválila Evropská unie na základě klinických studií provedených společností GVK Biosciences.

"Těch osm léčivých přípravků, které uvádíme na našem webu, je v tuto chvílí v obchodní distribuci. Pacienti se ale nemusí obávat, můžou ty léčivé přípravky dál používat. Jedná se pouze o preventivní opatření ze strany těch držitelů rozhodnutí o registraci," uvedla mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Lucie Šustková.

Toto doporučení vychází ze závěrů inspekce provedené francouzskou lékovou agenturou (ANSM), které zpochybnily věrohodnost předložených studií.

Podle SÚKL neexistují žádné jednoznačné důkazy o možných rizicích či nedostatečné účinnosti, které by souvisely se zjištěnými pochybeními v provádění studií.

Podívejte se do tabulky, zda nemáte některý z těchto léků doma. (ZDE)

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky