Šmejdi už zase obchází zákon. Podívejte se

Prodejci na předváděcích akcích neboli "šmejdi" mají nový trik, jak obejít zákon, který proti nim v Česku platí už rok. Šmejdi ale přišli na to, jak jej obejít, a poslanci proto připravují důraznější novelu.

Ilustrační fotografie
reklama

Český rozhlas zmapoval případ jedné z předváděček, která se konala před Vánoci. "První věc: Já tady nikomu nebudu nic prodávat, já tady budu dělat jen reklamu," slibuje na úvod akce, která se odehrála v Hodoníně,  zhruba třicetiletý muž. 

I přes původní slib se ale podle Radiožurnálu na akci prodávalo. "Prodejci tvrdili, že zastupují velkoobchod s domácími potřebami Fostr. Ukázali seniorům i webové stránky firmy, jejíž kamenné obchody lze podle nich najít ve všech větších městech. Pak došlo na ‚soutěž'. Naše figurantky vyhrály hlavní cenu: zlatou kartu, na kterou si je možné u Fostra vyzvednout zboží za 30 tisíc korun. Pochopitelně to má podmínku – paní si musí koupit parní vysavač, který šmejdi předvedli na akci. Jeho cena je údajně 80 tisíc korun. Po několika slevách spadne na 25 tisíc," píše Rozhlas.

Ukázalo se ale, že žádný velkoobchod Fostr neexistuje a webové stránky byly podvržené. Podobně i zlatá karta, ta totiž zákaznicím nedorazila ani po téměř dvou měsících. Podle zjištění Radiožurnálu se navíc v pozadí předváděček pohybují stále stejné tváře. "Vysavače v Hodoníně podle razítka na faktuře prodávala firma NT. Jejím majitelem byl Jiří Himl, někdejší jednatel slavné předváděčkové firmy Beck. Několik dní po akci firma přechází na muže, který má trvalé bydliště na úřadu v Orlové, pravděpodobně tedy bezdomovce. Firma se stává nedostupnou," píše Rozhlas na svém webu s tím, že Himl firmu podle svých slov prodal.

Rok po účinnosti novely zákona o spotřebiteli šmejdi nadále používají své finty ke klamání zákazníků a našli si způsob, jak zákon obejít. Poslanci proto chtějí zákon změnit ještě jednou. Novelu připravuje pracovní skupina při ústavně právním výboru.

Jeroným Tejc z ČSSD navrhuje, aby společnosti, které prodávají zboží na předváděcích akcích, složily předem kauci. „Pokud dojde k udělení pokuty, tak aby bylo z čeho ty nároky zaplatit," řekl Rozhlasu Tejc. Zákonodárci také chtějí, aby prodejci na letácích uváděli i cenu prezentovaného zboží.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky