Poslanci si přidali platy, jídlo a pivo ale zlevnili

Zákonodárci si oproti loňskému roku zvedli platy o několik tisíc korun. Bulvární deník Blesk ale zjistil, že navzdory tomu ve sněmovní jídelně zlevnilo jídlo i pivo.

Ilustrační fotografie
reklama

Reportér deníku zaplatil za celý oběd 61 korun. 45 korun utratil za hlavní jídlo, 8 korun za polévku a 7 korun za nápoj. V nabídce ale byla například i rakvička za 6 korun a panák fernetu za 18 korun. 

Blesk ale upozorňuje, že ještě před rokem tu polévka stála 10 korun a pivo se jim také zdálo drahé zlevnilo z 15 na 12 korun. Přitom podle statistik přitom potraviny za rok zdražily o více než procento a podle Českého statistického mají vyšší ceny než před rokem například i vejce, mléko, máslo nebo rýže.

"Je to nesmysl. Ten jídelní lístek je na každý den jiný. Zastavte se v pondělí a přesvědčíte se," okomentoval snížení cen šéf tiskového odboru Poslanecké sněmovny Roman Žamboch. 

Ceny v jídelně prý dotované nejsou a náklady na provoz Sněmovna čerpá ze státní kasy, Blesk se ale ujistili, že za takové ceny jako mají poslanci nedokáže stejná jídla uvařit ani ten nejúspornější bufet v Praze.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky