Káva a energy drinky až od 18 let. Projde nový zákon?

Do sněmovny míří nový zákon, který by od příštího roku mohl zakázat kávu a nápoje s kofeinem mládeži do 18 let. Experti tvrdí, že tyto nápoje dětem škodí a jsou výrazně nadužívány. S informací přišla MF Dnes.

Ilustrační fotografie
reklama

Dát si z automatu ledovou kávu nebo si poručit v restauraci energetický nápoj? Od příštího roku by to pro mládež do 18 let mohlo být zakázané: stejně jako alkohol a cigarety. Do Sněmovny totiž míří návrh, který omezí prodej průmyslově vyráběných nápojů s vysokým obsahem kofeinu.

Návrh se týká nápojů s obsahem kofeinu vyšším než 150 miligramů na litr. Zákaz by tak postihl populární Semtex nebo Red Bull a vztahovat by se mohl i na některé druhy ledových káv. Změna se naopak nemá dotknout coly, kofoly, kávy v restauracích nebo čaje, píše dnešní MF Dnes.

"Podle posledních údajů u nás pije energetické nápoje 80 procent náctiletých, a dokonce 40 procent dětí do l0 let. Jsme v tomto v Evropě na špici a ta čísla jsou hrozivá. O zdravotní škodlivosti těchto nápojů pro mládež totiž není pochyb,“ tvrdí muž, který chce tuto statistiku změnit, bývalý pražský primátor a člen sněmovního výboru pro zdravotnictví Bohuslav Svoboda (ODS). 

Zákon ještě nemá konečnou podobu, Svoboda ho chce s kolegy předložit do dubna. Zhruba ve stejné době, kdy ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček předloží svůj návrh protikuřáckého zákona, kterým chce zakázat kouření ve všech restauracích i barech. Svoboda by rád, aby politici v tomto tažení proti návykovým látkám „spojili síly“.

Redakce MF DNES má k dispozici návrh „protikofeinového zákona“. Kdyby ho poslanci schválili, šlo by o revoluční změnu. Zákaz prodeje energetických nápojů mládeži do 18 let platí totiž podle Svobody dosud v jediné zemi světa: loni v listopadu ho prosadili v Litvě.

Návrh však nelze považovat za exotický hlas bez šance na prosazení. Svoboda totiž při jeho přípravě vychází z doporučení Světové zdravotnické organizace. A předběžnou podporu má, minimálně ve zdravotním výboru, i u poslanců z jiných politických stran.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky