Chystáte se na lyže do ciziny? Na tohle si dejte za hranicemi pozor

Autolékárnička, reflexní vesta pro řidiče, výstražný trojúhelník a další povinnou výbavu musíte mít na silnicích v Česku. Jak je to ale v zahraničí? Co musíte mít navíc, na co si dát pozor, a naopak, co mít nemusíte. Podívejte se na přehled toho, jaké jsou odlišnosti v dopravních předpisech ve vybraných zemích.

Ilustrační fotografie
reklama

Zahraniční sjezdovky vylákají ročně mimo republiku statisíce Čechů. Pokud plánuje i vy lyžování nebo dovolenou třeba v Alpách a jedete tam autem, měli byste myslet na to, že každá země má své dopravní předpisy.

Denní svícení

Celodenní svícení je kromě Česka ještě povinné na Slovensku, v Polsku a Slovinsku. V Itálii musíte svítit mimo města. Naopak v Rakousku, Německu, Francii a Švýcarsku svítit při nesnížené viditelnosti nemusíte.

Reflexní vesta pro každého v autě

Toto nařízení platí v Itálii, na Slovensku, v Slovinsku a Maďarsku. V Rakousku je to doporučeno, povinně ji musí mít řidič. Na rizikových úsecích ji ale musí nasadit všichni členové posádky, je tedy lepší ji pro jistotu v autě mít pro všechny.

Hasicí přístroj

V některých zemích musíte mít povinně v autě hasicí přístroj, z našich sousedů se to týká Polska.

Lékárnička

V některých zemích dokonce nemusíte mít ani lékárničku, jedná se například o Německo nebo Itálii. Jelikož ji ale povinně musíte mít v Česku, stejně ji budete mít v autě i při cestách do zahraničí.

Na řadu odlišností se připravte v Rakousku, například na některých částech silnice můžete jet maximálně jen 80 km/h.  Na některých dálnicích se změnila maximální rychlost. V Tyrolsku tak můžete jet po dálnicích jen 100 km/h. Týká se to tedy úseků A12 mezi Kufsteinem a Zirlem a Karröstenem a Zamsem. Snížit rychlost budete muset také na A13 mezi Innsbruckem a Schönbergem.

Na dálnici A1 v úseku mezi Salzburgem - Nord a Knotenem může být dokonce rychlost snížena až na 80 km/h. "Bude to v závislosti na kvalitě ovzduší a počasí v okolí této komunikace," vysvětluje ÚAMK.

V Rakousku se také zdražily dálniční známky. Roční pro osobní auto vás v Rakousku nyní vyjde na 84,4 eur (asi 2 335 korun), desetidenní pak na 8,7 eur (asi 240 korun). 

Na rakouských silnicích byste si měli dát také pozor na tzv. kontrolní úsekové měření. Těchto úseků stále přibývá, protože tamní policii se prý osvědčil, neboť nehodovost na těchto úsecích se snížila až o padesát procent.

Od 1. ledna začala platit ekologická zóna pro Vídeň. Pro vjezd do města tedy potřebujete emisní plaketu, kterou získáte na pobočce autoklubu ÖAMTC nebo větší STK na základě údajů v technickém průkazu. Do centra se nedostanou vozidla s normou EURO 1 a nižší. Ekologická zóna už platí od loňského léta v Dolním Rakousku.

Témata: auta | Cestování

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky