Dagmar Havlová promluvila o posledních chvílích prezidentova života

Ve čtvrtek uplynou tři roky od smrti prvního prezidenta České republiky Václava Havla. Jeho choť Dagmar se po smrti svého manžela stáhla do ústraní, nyní ale poskytla exkluzivní rozhovor České televizi, který přinesl pořad 168 hodin.

Václav Havel zemřel 18. prosince 2011
reklama

"Vaškův odchod přišel dost náhle. V červnu měl lékařské výsledky daleko horší, než na podzim," svěřila se Havlová. Její nejsilnější vzpomínka na svého muže se datuje do posledního večera před smrtí prezidenta. "Dlouho do noci jsme si povídali a on pořád říkal, že je mu nějak divně, ale nedovedl přesně popsat ten stav duše a mysli," dodala.

"Povídali jsme si do tří do rána a o půl desáte už nebyl. Já jsem si ho nechala ještě jednu noc pro sebe, nechtěla jsem ho nikam dát, a ta noc byla krásná. Já jsem si s ním povídala, i když už neodpovídal," posteskla si Havlová.

Mezi sebou s Václavem Havlem neměli žádné tajnosti. To, že její bolest sdílel celý národ, ale tehdy nevnímala. "Já jsem se snažila soustředit na něco jiného," prozradila České televizi, která její výpověď doplňuje záběry z Havlova pohřbu. Ty podle svých slov Havlová nikdy neviděla a nechce je vidět.

"Cítím se, že s ním žiju stále, akorát v jiné formě," dodala s tím, že politici, kteří mají rozhled a přehled si Havla váží nadále. Pociťuje v tuto chvíli ze strany některých lidí určitou averzi vůči jeho osobě, očekává ale, že situace se bude zlepšovat.

"Ten kdo má pocit, že Vašek byl něco víc, se ho snaží třeba zesměšnit, ale to se stejně nemůže povést," podotkla s tím, že uplynulé tři považuje za určitý mezičas a stále si zvyká na novou realitu. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky