Zajímavé srovnání: Za Nečase se makalo víc než za Sobotky a Babiše

Za vlády bývalého premiéra Petra Nečase poslanecká sněmovna projednala za rok v průměru více zákonů, než za současné vlády Bohuslava Sobotky, a to i navzdory tomu, že hnutí ANO ministra financí Andreje Babiše kritizovalo některé způsoby jednání předchozí vlády.

Ilustrační fotografie
reklama

"Nejseme jako politici, makáme." Tak zní heslo, se kterým nastupovalo do loňských parlamentních voleb hnutí ANO. Jak ale upozorňuje deník MF Dnes, současná Sněmovna za rok od ustavující schůze projednala méně tisků, než za podobné období vláda Petra Nečase.

Poslanci se dosud zabývali 875 zákony a materiály, zatímco Nečasová vláda jich za tři roky stihla 2939, tedy 979 za rok.

"Podle mě není měřítkem počet přijatých zákonů, ale jejich kvalita. Postupně napravujeme škody, které minulé vlády způsobily. Jde to pomalu, díky délce legislativního procesu a také obtrukcím opozice," přiznal šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček nepopírá, že podzim byl hektický, tvrdí ale, že se podařilo projednat všechny priority vlády. Opozice to ale vidí poněkud odlišně.

"V tomto volebním období je chod mnohem horší než v tom minulém. Ale nejsem úplně objektivní, předtím jsme byli ve vládní koalici," tvrdí předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Podobně to vidí i TOP 09.

"Noví poslanci, Úsvit a naše hnutí, reprezentují různé názory, někdy kvalifikovanější, někdy méně. Přispíváme k tomu, že v té Sněmovně je nebývalý chaos," přiznal deníku poslanec hnutí ANO Ivan Pilný.

Poslance nyní čeká změna, v rámci které se mají prodloužit lhůty mezi čtením zákonů tak, aby se poslanci stihli seznámit s pozměňujícími návrhy kolegů. To by podle jednoho z autorů změny, Petra Gazdíka, mělo omezit tlak lobbistů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky