Kalousek přiznal: V Nečasově vládě jsem trpěl jako zvíře. Co se dělo?

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek tvrdí, že výdaje státu by mohly být až o čtyřicet miliard nižší. Naopak investice, které vláda plánuje, by měly být vyšší než za vlády Petra Nečase, kdy dnešní vládní strany kritizovaly, že se nízkými veřejnými investicemi podlamoval hospodářský růst. Následně Kalousek přiznal, že za vlády Petra Nečase kvůli ODS trpěl.

Miroslav Kalousek
reklama

Vládní strany podle Kalouska navrhují investovat téměř o třicet miliard méně proto, že je chtějí projíst v provozních výdajích státu a sociálních dávkách. Prozradil to v rozhovoru pro E15 s tím, že se jedná o dva základní parametry: o samotnou výši výdajů a o poměr investičních výdajů k provozním, a právě ten se prý vůči rozpočtům pravicových vlád dramaticky zhoršuje.

"V onom roce 2012 pořádali odboráři bouřlivé demonstrace... I prezident říkal, že do budoucnosti se musíme proinvestovat, a on se musí zastávat investic, protože nemají volební právo. Teď pochválil rozpočet, který předpokládá, že se proinvestuje o třicet miliard méně než v dobách nejhorších krizových let. Buď pana prezidenta jeho poradci o výši investic na příští rok špatně informovali, anebo pan prezident na poslední chvíli změnil své oblíbené rčení, že k budoucnosti se musíme proinvestovat, na rčení k budoucnosti se musíme projíst a propít," prozradil Kalousek.

Přiznává, že za svého působení na resortu financí Kalousek nezvyšoval platy ani minimální mzdu, pokládal porý totiž za nezbytné přesvědčit finanční trhy o důvěryhodnosti a schopnosti dosáhnout vyrovnaných rozpočtů. "Nezapomeňte prosím, že krize, která tu byla, se jmenovala dluhová. Státy se dostávaly do situace, kdy jim buď nikdo nechtěl půjčit, anebo si mohly půjčit za tak nevýhodných podmínek, že byly likvidační. Vládu, tedy i rozpočty jsme převzali v roce 2010, kdy byly na pětiprocentním strukturálním deficitu," dodal.

Fiskální politiku tehdy držel moc "u huby", což Kalousek nepopírá. "Člověk často zpytuje svědomí, přemýšlí, co řekl a co udělal. Říkám si, zda to nebylo příliš tvrdé. Jestli tempo nemělo být volnější, jestli v některých okamžicích náklady nebyly vyšší než výnosy. Ano, těmito otázkami se opravdu trápím. Přijímám výtky, že jsem byl příliš tvrdý. Diskuze o tempu konsolidace by byla zcela legitimní. Ale nemůže být diskuze o směru, kterým jsme šli. Současná vláda otáčí trend, a to v době, kdy jsme se dočkali ekonomického růstu. Místo toho, aby strukturální deficit, který jsme snížili na přijatelnou úroveň, alespoň držela, tak ho zvyšuje," svěřil se deníku.

Česko ale podle něj má stále ještě šanci, kterou vidí v tom, že alespoň některým členům vlády záleží na tom, aby Česká republika měla v Evropské unii přiměřeně kultivovaný obraz. "A pro tento obraz nutně potřebuje, aby parlament ratifikoval přistoupení k fiskálnímu kompaktu. Osobně jsem si to vždycky přál a jako ministr financí v Nečasově vládě jsem trpěl jako zvíře, protože ODS k němu z ideových důvodů nechtěla přistoupit. Byť naprosto respektovala všechny jeho parametry a jeho věcnou správnost prokazatelně prosazovala v realitě," podotkl Kalousek.

Dodal, že TOP 09 současné vládě ráda pomůžeme s ratifikací za předpokladu, že bude doprovázena prohlášením, že vláda bude snižovat strukturální deficit rychlostí půl procenta ročně.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky