Novinář udeřil: Kellner vy***al s akcionáři a Zeman to podporuje

Americký novinář a analytik Erik Best se domnívá, že nejbohatší Čech a majoritní vlastník PPF Petr Kellner by měl teoreticky být v čele snahy české oligarchie stát se společenskou elitou. Místo toho ale podle novináře vy***al s minoritními akcionáři a Zeman tento krok prý podpořil.

reklama

Číňané si potrpí na ceremonie. Best to dokládá citátem z knihy o jejich zemi z roku 2011, kde někdejší ministra zahraničí UDS Henry Kissinger napsal, že „Čínští politici tradičně vynikají ve využívání pohostinnosti, obřadnosti a pečlivě pěstovaných osobních vztahů jako nástrojů státnického umění."

Jak dodává na webu The Fleet Sheet Best, tím větší význam má první oficiální návštěva Číny hlavou státu Evropské unie od protestů v Hong Kongu. Touto první hlavou státu EU byl Miloš Zeman, který Peking oficiálně navštívil. Shodou okolností jde o stejnou hlavu státu EU, která se na Rhodosu setkala s jedním z Přátel Vladimira Putina a jak připomíná Best, v prezidenské kampani prohlašovala, že nikdo by ji nedostal do zemí, jejichž vláda nevznikla na základě výsledků svobodných voleb. 

Best následně dodává, že jelikož čínský prezident zřejmě chtěl, aby se při včerejší slavnostní večeři mluvilo hlavně o obchodu, a ne o demokracii v Hongkongu, je jedině přirozené, že Si Ťin-pching očekával i účast majoritního vlastníka PPF Petra Kellnera.

"Zeman je v Číně údajně kvůli propagaci českého byznysu, tak jak do jeho konceptu ekonomické diplomacie zapadá holandská holdingová společnost (PPF Group N.V.) zřízená za účelem obcházení českých zákonů? Jaký prospěch poplyne Čechům z Kellnerových aktivit v Číně? A chtějí opravdu Češi, aby je někdo jako Kellner reprezentoval u večeře s čínským prezidentem?" ptá se Best.

Jako nejbohatší Čech by měl Kellner podle novináře teoreticky být v čele snahy české oligarchie stát se společenskou elitou, o níž v České televizi hovořil filosof Václav Bělohradský. "Elita by měla být nositelem jistých hodnot. Kellner místo toho podniká kroky k tomu, aby vy***al s minoritními acionáři O2 CR," udeřil Best s tím, že Zeman včera oficiálně podpořil takové chování.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky