Co je s Davidem Rathem? Kauza se zastavila kvůli této aféře

Kvůli omluvenkám, které účastníci soudního procesu s Davidem Rathem posílají soudu, se řízení dočasně zastavilo. Přednost dostal případ bývalého hejtmanova náměstka Filipa Bušiny. Hlavní řízení v Rathově kauze bude nejspíše pokračovat po Novém roce.

reklama

Filip Bušina, bývalý Rathův investiční náměstek, je obžalován ze stomilionových daňových podvodů. Soudce Krajského soudu v Praze Robert Pacovský chtěl Rathovu aféru vyřešit do konce října a s Bušinou začít v listopadu. Vzhledem ke zpomalení Rathova procesu vlivem četných omluvenek od obžalovaných i přísedících dostává nyní Bušinova kauza prioritu.

"Případ pana Bušiny bude projednáván. Až nebude probíhat řízení v jeho věci, může po Novém roce pokračovat hlavní řízení v kauze Rath," řekla podle serveru Aktuálně mluvčí středočeského krajského soudu Zuzana Steinerová.

Rathův případ se ale nezastaví úplně. "Neznamená to, že se nebude nic dít, i když nebude nařízeno hlavní líčení. S tím spisem se dělají i jiné věci, musí se vyřizovat třeba stížnosti," dodala Steinerová.

Co Rathovi je, není jasné

Sám Rath poslal omluvenku tento týden s tím, že je v nemocnici. Jelikož trvá na tom, aby se kauza probírala pouze v jeho přítomnosti, bude pokračování soudu záviset na jeho zdravotním stavu. Co přesně Rathovi je jeho advokát Adam Černý neuvedl. Do pátku ale musí předložit lékařskou zprávu soudu.

Podle Steinerové se případ blíží ke konci. "Zbývají vyslechnout už jen jednotlivci, například tři znalci. Ale žaloba i obhajoba mohou ještě navrhovat další svědky a soud jim může vyhovět," řekla podle serveru Aktuálně.

V listopadu by se měl začít projednávat případ Filipa Bušiny. Ten se týká stamilionových daňových úniků. Obžaloba Bušinu a dalších třináct lidí viní z vystavování falešných faktur za neexistující služby.

Témata: rath, david

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky