Kalousek to schytal. Nečasův exporadce promluvil

Odvolání Hudečka byla chyba, TOP 09 vypadala schizofrenně. Až přestanou hysterčit ohledně Babiše, budou se moct vrátit k moci. Pravici v komentáři kritizuje bývalý poradce premiéra Nečase Roman Joch.

reklama

"Měla-li pravice mít šanci ovládnout Senát, měla být jednotná. TOP 09 a ODS, i se stranami jako Koruna česká a Konzervativní strana, měly postavit jednotnou kandidátku ve všech 27 obvodech," píše Joch.

Pravicová senátní kampaň měla podle něj být postavena na zdůraznění levicové převahy v ostatních politických institucích. "Prezident je levicový, premiér je levicový, vláda středo-levicová, předseda Ústavního soudu levicový, předsedové obou komor parlamentu taky levicoví," vysvětluje. Pravicové strany prý měly přesvědčit voliče, aby si vybrali pravicovou většinu do Senátu jako pojistku. To se ale nestalo.

"Zaslepený Kalousek si myslel, že ovládne pravici. A pak zaslepené vedení TOP 09 mezi oběma koly senátních voleb spáchalo seppuku tím, že vlastního (kandidáta na) primátora Prahy odvrhlo," kritizuje Joch dění ve straně. "Nejdřív ho v kampani nabízí coby tu nejlepší možnou osobu na danou funkci – a tři dny poté ho vyzve, aby stranu opustil," dodává.

Vyloučení Hudečka nedává smysl

Podle něj to není Tomáš Hudeček, koho celá aféra vrhla do špatného světla. "Úžasné selhání nervů a neprofesionalita vedení TOP 09 způsobily, že strana vypadala schizofrenně, či jako by si z voličů dělala legraci," říká Joch. Je pak podle něj jasné, že ve druhém kole TOP 09 naprosto propadla.

"Když máme levicového prezidenta, premiéra, předsedu Senátu i sněmovny, všechny hejtmany, pak primátor pražský je nejvýše postaveným představitelem pravice u nás," píše. V takovém případě podle něj nedává smysl, aby strana vyloučila nejvýše postavenou pravicovou postavu v zemi.

"O racionalitě předsedy a prvního místopředsedy TOP 09, jakož i o jejich schopnosti získávat nové voliče je nutno začít pochybovat," dodává.

Socialismus pro bohaté

Joch kritizuje i ODS. Ta podle něj padla kvůli "socialismu pro bohaté". Tak Joch označuje získávání peněz daňových poplatníků pro sebe a své firmy formou předražených zakázek od spřátelených politiků.

Proto prý pravicoví voliči přešli k Babišovu hnutí ANO. "Počátkem moudrosti pro pravici je uvědomit si, že Babiš a ANO nejsou příčinou problémů pravice, nýbrž jejich následkem," vysvětluje Joch.

Hnutí jako ANO, která Joch označuje za populistická, podle něj ale pouze "přijdou, zazáří a pak stejně rychle zmizí". To považuje za dobrou zprávu pro pravici, která si podle něj má uvědomit vlastní chyby a přestat projevovat "hysterii" ohledně Babiše. Díky tomu se podle Jocha může vrátit k moci.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky