Topná sezóna je tady. Čím topit? Za kolik?

V Česku opět začala topná sezóna a to se také promítne do našich peněženek. Neplatíte za vytápění příliš? Ověřte si to.

reklama

Ušetřit za vytápění můžete nejen změnou dodavatele elektřiny nebo plynu. Můžete také zcela změnit způsob vytápění a přejít na dřevo či uhlí anebo právě naopak. Porovnejte s námi situaci na trhu...

Elektřina

Největší dodavatel elektřiny na trhu, skupina ČEZ, předpokládá, že cena elektřiny v příštím roce nebude zvyšovat. "Co se týká té silové elektřiny, tak se dá říct, že nebude stoupat. Bude buď v průměru stejná nebo bude klesat," odhaduje generální ředitel skupiny ČEZ Daniel Beneš. Poslední slovo bude mít v listopadu Energetický regulační úřad. Podle odhadů analytiků by se konečná cena elektřiny mohla v příštím roce snížit až o čtyři procenta. 

Plyn 

Vytápění plynem se využívá zejména ve velkých městech jako jsou Brno, Plzeň, Hradec Králové, Pardubice a také v Praze. "Cenu plynu lze měnit několikrát ročně, není dána na celý rok. Může docházet k určitému vývoji i směrem nahoru směrem dolů. Momentálně tedy nepředpokládáme, že bychom cenu pro naše zákazníky nějak zvyšovali," uvedl Miroslav Vránek, tiskový mluvčí Pražské plynárenské.

Uhlí  

"Co se týče hnědého uhlí, tak si myslím, že cena by měla být stejná jako u černého. U koksu asi zdražení bude," domnívá se Jiří Kubát z firmy Uhlí a písky od čerta. Koks podle něj bude dražší kvůli stávkám horníků v Polsku, kde se hromadí neprodané uhlí, které je určené pro ruský trh.

Náklady na vytápění - přehled zde

Dřevo

Topení dřevem je v posledních letech nesmírně populární a to zejména u majitelů rodinných domů. "Cena paliva je na stejné úrovni jako v loňském roce. Zájem o palivo stoupá a daří se nám ho prodávat celkem úspěšně," řekl majitel pily v Olomouci, Jan Marciš. Cena za kubík dřeva se u jednotlivých prodejců velmi liší. U měkkého dřeva je kolem pěti set korun a u tvrdého dřeva je to až třikrát tolik.

Témata: energetika | zemní plyn

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky