Takový střet zájmů je nepřijatelný, kritizuje Babiše EU

Africkým státům by byla zastavena finanční pomoc, pokud by se tam děly takové věci, jako zde. Babiš by měl své firmy předat svěřeneckému fondu. I to řekla šéfka rozpočtového výboru Evropského parlamentu Ingeborg Grässleová v rozhovoru s týdeníkem Echo24.

Andrej Babiš
reklama

"V některých ohledech považuji situaci u vás nadále za znepokojivou," říká Grässleová. Na otázky, které rozpočtový výbor předložil při březnové návštěvě, prý nedostal dostatečné odpovědi. "Mám tu na mysli například střet zájmů u vašeho ministra financí, jehož firmy dostávají evropské dotace," upřesňuje šéfka výboru.

Grässleová na jaře řekla, že pokud náš ministr financí problém nevyřeší, vztahy mezi Evropskou unií a Českou republikou se ztíží. "Řekla jsem tehdy, že tento konflikt zájmů považuji za zásadní. Koncem měsíce má být pan Babiš v Berlíně, chystám se mu to tam říci znovu," zdůrazňuje.

Kombinace hospodářské a politické moci podle ní není problém pouze v České republice. Chce proto prosadit celounijní řešení, které zajistí, aby politici, účastnící se rozhodování o dotacích, sami nemohli evropské dotace přijímat.

Jak s tím můžete žít?

"Je naprosto nepřijatelné, aby se na kontrolní cestě mohli vyskytovat politici, kteří sami mají firmy inkasující unijní peníze," říká Grässleová. Představuje to podle ní riziko pro celou Evropskou unii a podkopává to důvěru v kontrolní orgány Unie. "Lidi si budou myslet, že už je možné všechno," dodává.

Bylo by podle ní lepší, kdyby Babiš předal své firmy svěřeneckému fondu na celou dobu svého působení v politice. "Bylo by to dobré i pro Českou republiku. Jak může Česká republika s takovým stavem věcí žít?" ptá se.

"Každému africkému státu by byla zastavena rozvojová pomoc, pokud by provozoval takovýto systém, pokud by tam byly možné takové věci jako u vás," říká Grässleová.

V jejím domovském Německu prý nic podobného možné není. Platí tam totiž ministerský zákon, který takovou věc zakazuje. Pokud by si to přece jen některý politik dovolil, musel by okamžitě odstoupit.

Témata: EU | Andrej Babiš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky