Mánie gumičkování zasáhla Česko

Gumičkování je už takový fenomén jako kdysi céčka. Gumičkuje, tedy plete náramky z gumiček, už kdekdo.

Nový hit: gumičky nejen pro dětské náramky
reklama

Náramkům z gumiček už podlehl celý svět. Nosí je a pletou děti i dospělí, což dokazuje, že to je zábava pro každý věk. A překvapivě je i užitečná. "Gumičkování je jednoduchá technika, která pomáhá rozvoji jemné motoriky, poznávání barev a počítání," jmenuje výhody tohoto koníčku pro děti nebo třeba tělesně postižené Gabriela Brunová - speciální pedagog v Domově pod hradem Žampach.

I v tomto domově se věnují gumičkování, což pomáhá klientům v rozvoji jejich dovedností. Začátky jsou naprosto snadné a pomůcky nejsou ani příliš drahé. Základem jsou různobarevné gumičky, které se u toho nejjednoduššího pletení dají navlékat buď na prsty, na dvě propisky nebo na speciální "stavy". Poslední věcí, kterou potřebujete jsou háčky dodávané i s gumičkami. Těmi pak náramek uzavřete a sepnete.

Speciální stavy k jednoduchému i složitějšímu pletení koupíte tamtéž, co gumičky. Někdy jsou i součástí balení gumiček. Je jich více druhů pro různé příležitosti. "Na cestování můžeme použít menší stávek. Stávky jsou různé, různě barevné, originální, neoriginální. Originální stávky mají velikou výhodu ve své kvalitě. Nejsou s ostrými hranami, tudíž nám nepraskají gumičky a vydrží i větší ohyb. Když už neděláme jenom náramky, ale pokročíme dál k různým přívěskům, co se vytvářejí pomocí dvojitých gumiček, nestane se nám, že stav praskne," vysvětlila Gabriela Brunová.

Doporučujeme

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky