Exprimátor Bém promluvil o Nagyové. Zmínil i Babiše a schytal to Okamura

Od vypuknutí kauzy točící se kolem někdejší šéfky kabinetu Petra Nečase Jany Nagyové uplynul více než rok a této příležitosti využil exprimátor Prahy Pavel Bém, aby se podíval na argument hlavních aktérů, kteří stáli za "půlnoční operací na Úřadu vlády ČR". Při této příležitosti rovněž ohodnotil uplynulý rok na poli politiky a zaměřil se na některé známé tváře, jako například ministra financí Andreje Babiše.

Pavel Bém
reklama

Bém se na stránkách Institutu Václava Klause zamýšlí nad tím, kdo jsou ti "mocní sociální inženýři, kterým se podařilo během několika měsíců totálně destabilizovat českou politickou scénu, rozložit nejsilnější vládu od roku 1989, rozpustit poslaneckou sněmovnu, nechat zavřít poslance či exposlance do vězení, obvinit premiéra, „vyhrát" předčasné volby a především morálně rozložit českou společnost tak, že její důvěra v politický systém propadla v novodobé historii na absolutní minimum."

Vše ale začíná hezky popořadě. "Proběhly jedny předčasné a jedny řádné volby. Došlo k revoluční transformaci českých médií. Do vládního prostoru vstoupila rozdělená a tudíž relativně slabá levice, kterou může potkat stejný osud jako ODS, kdysi hegemona české pravice. Naprosto unikátním fenoménem se stal Andrej Babiš, který obsadil ve vládě klíčové pozice, legitimizoval a formalizoval politické podnikatelství, ovládl významnou část médií, a také dokázal změnit morální parametry české společnosti ve vztahu k naší komunistické minulosti," hodnotí uplynulý rok od pádu Nečasovy vlády Bém.

To podle něj logicky vedlo k aktivitě dalších podnikatelských elit, kterým nezbývá než „obsadit" zbylý politický prostor, nebo se s Andrejem Babišem spojit. Z jeho pohledu se tak posílila moc „finančních oligarchů", kteří po vzoru našich východních sousedů ovládají stát. "Lze namítnout, že to není nic nového pod sluncem, protože „finanční oligarchové" už dávno český stát spoluřídí, a není také žádné tajemství, že někteří z nich už dávno vlastní významnou část mediálního trhu. Nedošlo tedy k ničemu jinému než pouhé „redistribuci" politické moci a s ní spojených penězovodů," ohodnotil uplynulý rok exprimátor.

Bém se obává se, že nedošlo pouze k pádu vlády, ale k daleko větší transformaci české politiky. To, co z předčasných voleb vzešlo, není prý jenom nová vláda, ale také nová společenská realita postavená například na úplně novém vnímání společenské morálky a na úplně nových principech právního státu.

Hlavní aktéři: Policie a justice

Prvním ze tří hlavních aktérů "státního převratu" byla podle Béma část policie a část justice. "Úmyslně tyto dvě na sobě zdánlivě nezávislé složky státní moci měřím jedním společným metrem, a to především proto, že při přípravě „her" postupovaly v koordinaci a vzájemném souladu," tvrdí exprimátor.

"Z dramatických vystoupení špiček policie i justice jsme se před čtrnácti měsíci v přímých televizních přenosech v jakési politické „reality show" dozvěděli, že byly úřadem premiéra ČR zneužity zpravodajské služby, došlo k závažnému korupčnímu jednání premiéra a tří poslanců, a také k fatálnímu propojení špiček politiky a organizované mafie. Indicie a důkazy pro tyto závažné trestné činy ohrožující samotnou podstatu demokratického státu byly prý nezpochybnitelné.," pokračuje Bém s tím, že za 14 měsíců od tohoto dramatu máme tři závěry.

Podle prvního byli tři exposlanci ODS obvinění z korupce byli v plném rozsahu omilostněni. "Političtí podnikatelé, kteří byli onálepkováni jako „kmotři" či „mafiáni", jsou sice mediálně perzekuováni, objevují se stále nová a nová obvinění, vždy však bez patřičných důkazů," uvádí Bém druhý závěr a jako třetí vidí „viníky", kvůli kterým proběhl státní převrat "Jana Nagyová, která si měla údajně kupovat příliš mnoho drahých kabelek a generálové vojenské kontrarozvědky, kteří jsou za „skutky, ohrožující podstatu státu" trestáni v kárných řízeních," hodnotí Bém s tím, že "vše je v nejlepším pořádku a nikdo nenese za nic odpovědnost, nikdo nebyl potrestán."

Okamura zatím přežil, Babiš uspěl

Druhým klíčovým aktérem celé operace byla podle Béma významná část sdělovacích prostředků. "Změnila se téměř od základu jejich vlastnická struktura. Padla do té doby nezpochybnitelná tabu (např. že vlastník není politik, protože jenom tak je možné chránit tzv. „nezávislost a objektivitu médií")," popisuje exprimátor.

Jako třetího aktéra vidí politické podnikatele a iniciativy bojující za „morální očistu země". "Andrej Babiš uspěl a je jediným absolutním vítězem na cílové pásce. Nehodnotím použité prostředky, ale výsledek je obdivuhodný. Zdá se, že v Čechách vyrostl Machiavelli. Tomio Okamura přežil. Zatím. Nikdo jiný se nestihl „zrodit"," uvedl na stránkách IVK posměšně Bém s tím, že političtí podnikatelé mají ještě jeden pokus v komunálních volbách.

"Karel Janeček přesně za rok zahájí svoji prezidentskou kampaň, která bude trvat 36 měsíců a utratí v ní podstatnou část toho, co stačil ať už jakýmkoliv způsobem vydělat. A prohraje. Český národ má úctu k aristokratickému panskému stáří, ale mladým zbohatlíkům závidí," dodal.

Závěrem přidal bývalý primátor "trochu optimismu" a podotkl: "Karel Janeček není českým prezidentem. A já mohu beztrestně napsat tento článek. Zatím..."

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky