Podvodníci na internetu mají pré. Co se děje?

Aktivita on-line nákupů stoupla meziročně o 15 procent. Nicméně dle statistik České obchodní inspekce (ČOI) v uplynulých letech stížnosti zákazníků na e-shopy strmě stoupaly a v uplynulém půlroce jich zaznamenala bezmála dva a půl tisíc. Na přetrvávající problém s podvodnými virtuálními obchodníky upozorňují i specialisté na informační technologie z Vysoké školy manažerské informatiky ekonomiky a práva (VŠMIEP) svou iniciativou Zlatý sejf. Ten letos vyhlásí nejbezpečnější český e-shop, a zároveň tím upozorňuje na to, že nákupy na internetu vyžadují obezřetnost.

reklama

Podle údajů Asociace pro elektronickou komerci (APEK) se meziročně zvýšila aktivita nakupování na internetu o 15 procent. S tím je spojené i riziko četných okradení nebo „ošizení“. Někteří z prodejců nezvládnou svůj podnikatelský záměr a nedostojí tak objednávkám. Nebezpečnější skupinou jsou však ti, kteří si e-shop zřídili již se záměrem inkasovat peníze a internetový obchod je jen prázdnou schránkou. Největším rizikem, že lidé přijdou o své peníze, je tak špatná volba internetového obchodu a z toho vyplývající problémy případně už s doručením zboží nebo později s uplatněním reklamace. Bohužel lze na narazit i na podvodníky, kteří zboží vůbec nepošlou. „Největšímu nebezpečí jdou zákazníci sami naproti. Velký podíl nakupujících se orientuje pouze podle výše cen. To by přitom nemělo být nikdy jediným kritériem pro výběr internetového obchodu,“ upozornil RNDr. Michal Bejček, Ph.D., vedoucí katedry informatiky VŠMIEP s tím, že samostatnou kapitolou je nákup na zahraničních e-shopech. Tam lze doporučit pouze velké a známé e-shopy a ostatním se raději vyhnout.

Riziko lze ale dobře eliminovat díky existenci srovnávacích portálů, kde je možné si prakticky ke každému obchodu přečíst recenze nebo hodnocení od jiných nakupujících. Nakupování na internetu zahrnují i různé bazary, kde lidé nabízejí k prodeji věci, které již nepotřebují. Tento prodej je založen na důvěře. Z pohledu prodávajícího se lze chránit vyžadováním platby předem nebo zasláním na dobírku. Ta je ale ze stran České pošty zpoplatněna, takže se vyplatí až při vyšší ceně zboží.

Nebezpečné on-line nakupování dle Zlatého sejfu:

- Podezřele nízké ceny v porovnání s ostatními prodejci
- Podezřelý vzhled webových stránek
- Podezřelé obchodní a reklamační podmínky daného obchodu
- Krátce registrovaná doména
- Nestandardní požadavky jako platba předem
- E-shop nabízí zboží, které již není v prodeji
- Neexistující sídlo firmy
- Neuvedení telefonu a adresy sídla firmy

Bezpečné on-line nakupování dle Zlatého sejfu:

- Možnost platit zboží až při převzetí nebo možnost si zboží odebrat osobně
- Možnost případného osobního kontaktu s prodejcem zvyšuje důvěryhodnost
- Dobré recenze na srovnávacích portálech, pokud je těchto doporučení málo, je lepší se obchodu vyhnout
- Bezpečná je platba při osobním převzetí nebo na dobírku, tam samozřejmě v případě, že nakupující nezvolil podvodný obchod, který místo zboží poslal například pouze maketu
- Jako celkem bezpečné se dají označit platby, kde se údaje o platební kartě vůbec nedostanou k obchodníkovi a jsou realizovány přes portál některé z bank

„Pokud obchod nekomunikuje a nelze tak práva uplatnit standardní cestou, lze podat stížnost u České obchodní inspekce nebo věc řešit přímo s Policií ČR,“ uzavírá Michal Bejček Ph.D., vedoucí katedry informatiky VŠMIEP.

Počty podání stížností na e-shopy:

2009                                          542
2010                                      1 127
2011                                      2 466
2012                                      4 889
2013                                      5 033
2014 (od 1. 1. do 30. 6.)        2 467

Počty kontrol:

2009     488 kontrol z toho        338 kontrol se zjištěním (tj. 69, 3%)
2010     590 kontrol z toho        412 kontrol se zjištěním (tj. 69, 8)
2011     1 021 kontrol z toho     749 kontrol se zjištěním (tj. 73, 4 %)
2012     1 206 kontrol z toho     988 kontrol se zjištěním (tj. 81, 9 %)
2013     1 296 kontrol z toho  1 013 kontrol  se zjištěním (tj. 78,2 %)
2014     407 kontrol z toho        314 kontrol se zjištěním,  dalších 49 kontrol je dosud rozpracovaných

Zdroj: ČOI

Témata: počítače | podvod

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky