Stát provede velkou inventuru majetku. Nepotřebné pozemky zřejmě prodá

Stát vlastní tisíce pozemků, chátrajících podniků a obytných prostor. Po celé republice jsou rozptýlené parcely, které patřily v minulosti například okresním výborům nebo jiným dávno zaniklým státním úřadům. Nejasné majetkové poměry pak vedou k tomu, že majetek pustne. Stát proto část takového majetku zřejmě rozprodá.

Ilustrační fotografie
reklama

Prvním krokem bude katalogizace pozemků. Doteď totiž není jasné, kolik toho stát vlastní. Následně bude určeno, které pozemky se dají využít, zbytek se pravděpodobně prodá. „Není zřejmé, které organizační složka státu by s majetkem měla disponovat. V katastru je napsána složka, které už neexistuje, ať je to národní výbor nebo státní podnik v likvidaci," objasňoval pro ČT24 původ majetku náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Většina takového majetku je dnes ve špatném stavu, stát by se ho proto rád zbavil. Reorganizace by se měla týkat asi čtyř tisíc pozemků a budov po celé zemi. „V současné době katastrální úřad eviduje tyto položky, těch jsou tisíce. Ale existují ještě stovky tisíc položek s neznámým vlastníkem," vysvětloval Závodský s tím, že i tento majetek čeká na své majitele.

Stát by měl za prodej podle náměstka ministerstva financí získat stovky milionů korun, v případě, že by se prodával i majetek, u kterého není dlouhodobě znám vlastník, mohl by se zisk pohybovat v řádu miliard korun.

Témata: Příroda

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky