"Podpásovka" Petře Kvitové? Konec daňového ráje, dohoda mezi ČR a Monakem podepsána

Česká republika uzavřela dohodu s Monakem ohledně výměny informací v daňových záležitostech. Podle informací ministerstva financí dohoda pomůže v boji proti daňovým únikům.

reklama

"Přínosem uzavřené dohody je možnost dožádání příslušného orgánu smluvního státu o veškeré informace potřebné ke správnému zjištění, stanovení a zajištění úhrady daní. Informace získané na základě této dohody mohou být také využity v rámci odhalování daňové trestné činnosti jako tzv. operativní informace," uvedlo MF.

O Monaku jako daňovém ráji se přitom nedávno v Česku rozproudila debata kvůli wimbledonské vítězce Petře Kvitové. Na počátku července se na sociální síti Facebook objevil názor, že Kvitová by měla přijít o občanství, když žije kvůli výhodnějším daňovým zákonům v Monaku. Sdílel ho například i poslanec Stanislav Huml (za ČSSD).

"Dobrý koment Daniel Rovný: Lépe bych své pocity vyjádřit nesvedl. Ano trénovala ve sportovištích postavených z daní chudších obyvatel, aby jako bohatší se mohla daním vyhnout. Petro jsi skvělá tenistka, ale jako člověk jsi špína! Obdobné jednání třeba Německá spolková republika pečlivě vyhledává a trestá nepodmíněným trestem a propadnutím majetku," sdílel Stanislav Huml na svém profilu na Facebooku.

"Výrok, který mi byl vložen do úst, jsem nikdy neřekl a chtěl bych jej důrazně dementovat," ohradil se po následné aféře poslanec. "Já si Petry Kvitové nesmírně vážím, fandím jí, vážím si jí i za to, jak se chová a co dělá. Ale díky tomu co řekla, tak jsme viděli, že tady máme problém, který se týká daní," uvedl dále poslanec.

Smlouva s Monakem je další z řady dohod, které Česko uzavírá s tzv. daňovými ráji. Dosud bylo uzavřeno 13 takových dohod.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky