Komunista varuje: Tisíce pracovních míst jsou v ohrožení kvůli sankcím vůči Rusku

Česká republika přijala spolu s celou Evropskou unií protiruské sankce. Nikdy jsem s tím nesouhlasil, nebudou mít žádný efekt, jen velké negativní dopady na ekonomiku, varuje Pavel Janeček z KSČM.

Ilustrační fotografie
reklama

Komunista, který kandidoval do europarlamentu, ve své kampani poukazoval na to, že je nutné snižovat míru nezaměstnanosti. „Všichni tvrdili, že jsou to jen populistické fráze. „Prokazatelně se opak stává pravdou a míra nezaměstnanosti skutečně ještě stoupne kvůli naší zahraniční politice. Unie přijde jen letos asi o 1,1 bilionu korun, což činí 0,3 % HDP. Příští rok by se ztráty mohly vyšplhat až k 1,5 bilionu korun což je 0,4 % HDP," varuje před ekonomickým propadem Janeček.

Nebezpečí podle politika hrozí třeba Itálii, která vůbec není s Ruskem v nepřátelském vztahu. Ani české firmy nevyhnou problémům. „Naše firmy, které mají co dočinění s vojenským průmyslem, dostanou pořádnou ránu jako první, pro příklad Aero Vodochody. Největší problémy však bude mít společnost LOM Praha, která opravuje ruské vrtulníky Mi všude ve světě a v podstatě z toho žije," myslí si komunista.

Sankce zasáhnou i strojírenský průmysl. „V případě, že na ně bude uvalena sankce, tak si Rusko najde v Asii snadno nového dodavatele a ty čeští budou v budoucnu penetrovat na ruský trh už jen velmi těžko. Řádově u nás budou tisíce pracovních míst ohroženy a lidé budou propuštěni," vidí černě budoucnost českého průmyslu Janeček.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky