Návrh zákona o prokazování majetku je bezzubý. Okamura má jiné řešení

Vláda jedná o zákoně o prokazování původu majetku. Jeho smyslem je eliminovat nelegálně nabitý majetek. Vládní návrh se nám zdá jako velmi mírná varianta majetkového přiznání, máme lepší návrh, říká předseda Úsvitu Tomio Okamura.

Tomio Okamura
reklama

Podle politika je vládní návrh bezzubý, protože není nikde dané, kdo bude muset své majetky prokazovat. „Pokud to necháme pouze na libovůli finanční úředníka, hrozí nebezpečí, že nad svým kamarádem s jachtou a sporťákem přivře oči. Návrh se také nemá vztahovat na minulost. Nemůžeme přeci zavírat oči nad tím, že se tu desítky let kradlo a udělat za tím tlustou čáru," popisuje negativa návrhu Okamura.

Úsvit navrhuje jinou cestu, jako prokazovat původ majetku – institut majetkového přiznání. „Občané s majetkem nad 20 milionů korun by podávali majetková přiznání. Příslušné finanční úřady by pak ověřovaly, jestli si svůj majetek mohli pořídit z legálně přiznaných a řádně zdaněných příjmů. Například pokud je někdo státní úředník a má plat v řádu desítek tisíc korun, je velmi podivné, pokud má vilu, 3 auta a jachtu," vysvětluje Okamura. Všechen majetek, který nelze doložit, by pak měl být zdaněn stoprocentní daní.

Dalším krokem by pak mělo být porovnání dosud odevzdaných daňových přiznání s nabytým majetkem, třeba z katastru nemovitostí, i zpětně do minulosti.

Témata: okamura, tomio

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky