Rittig získal miliony z ČEZu, zjistili Reportéři ČT

Firmy spojené s lobbistou Ivo Rittigem získaly od polostátní společnosti ČEZ miliony za zprostředkování služeb. Na kauzu upozornila Česká televize.

Ilustrační fotografie
reklama

Firma Radium Services získala od ČEZu zakázku na sledování aut podniku. Práci ale fakticky odváděla firma s podobným názvem – Radium, firma Radium Services tedy sloužila pouze jako prostředník. „Je to šikovný přenákup služeb," vysvětluje auditor Lubomír Harna.

Harna také upozornil na fakt, že firma Radium Services má pouze tři pracovníky, z nichž dva jsou jednatelé společnosti. „I z hlediska ostatních položek to vypadá, že firma pouze přijme službu a přefakturuje ji dál," dodal Harna. Podle Reportérů ČT je zakázka pro ČEZ v podstatě jediná aktivita firmy Radium Services.

Spojení s Rittigem

Část firmy Radium vlastní Radium Services, zbytek pak kyperská firma Certonia spojená s lobbistou Ivo Rittigem. „Důkaz představují oficiální výpisy z kyperského obchodního rejstříku. Jako vlastníka této společnosti v létě 2007 uvádí Ivo Rittiga," uvedl Jiří Fiala z neziskové organizace Transparency International.

Jednatel společnosti Radium Services Jiří Kudrna ale tvrdí, že Rittig ve firmě angažovaný nijak nebyl. Zakázku sice firma získala až v roce 2009, kdy lobbistovo jméno z oficiálních dokumentů zmizelo, podle Transparency International ale pokračující spolupráci společnosti a Rittiga dokládají smlouvy o milionových půjčkách.

ČEZ zbytečně přeplácí miliony

ČEZ popírá, že by se dopustil jakékoliv chyby. „Sledujeme, zda ty firmy podnikají a odevzdávají daně. Nejsme bezpečnostní a vyšetřovací služba, abychom šetřili veškeré podílníky, co kde kdo je," vysvětluje mluvčí elektrárenského podniku Ladislav Kříž. Kolik celá zakázka pro Radium Services polostátní podnik stála, ale uvést nechtěl.

Podle propočtu Reportérů ČT měla zprostředkovatelská firma Radium Services od roku 2009 do roku 2012 čistý zisk více než 20 milionů korun. Podle znalce se tak marže pohybuje na úrovni 80 až 90 procent. „Kdyby si to ČEZ pořídil rovnou od primárního dodavatele, tak to má o půlku levnější," vysvětluje auditor Lubomír Harna.

Témata: čez | Rittig, Ivo

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky