Další zákaz z EU! Silnější vysavače budou minulostí. Proč?

Už za necelé čtyři týdny začne platit další z rozporuplných nařízení Evropské unie. Od září totiž zakázala prodávat výkonnější vysavače. Ty s příkonem nad 1600 W tak zmizí z regálů obchodů. V roce 2007 už pak koupíme jen vysavače pod 900 W. Otázkou je, jestli s nimi něco vysajeme? Je to další nesmysl z dílny EU?

reklama

Pokud sháníte silný vysavač měli byste si pospíšit. Od září byste ho totiž už neměli koupit, tedy alespoň ne ty s příkonem nad 1600 W. Jelikož se ale většina obchodů předzásobila, k dispozici budou i po 1. září, kdy začne nařízení platit. Otázkou zůstává, ale jak dlouho skladové zásoby vydrží.

Evropská unie zakázala výrobu vysavačů nad 1600 wattů jako opatření na úsporu energie. Od roku 2017 zakáže i přístroje s příkonem nad 900 wattů. V současnosti mají vysavače průměrný příkon 1200 wattů. Nicméně můžete narazit i na vysavače s motorem s příkonem 2000 wattů.  

Novinkou také bude, že každý nový vysavač bude mít energetické štítky s hodnocením od A do G. A dostanou ty nejvíce energetický úsporné, G ty nejméně. Vysavače budou testovány z hlediska energetické třídy, hladiny hluku, třídy emisí prachu, průměrnou roční spotřebu a třídy účinnosti čištění koberců a pevných podlah.  

Podle výrobců ale lidé toto opatření nijak nepocítí. Slabší příkon totiž nahradí výkonem. Při nákupu vysavače proto není důležitý samotný příkon, ale sací výkon. Právě ten určuje totiž účinnost samotného vysavače. Tedy vysavače i s nízkým příkonem mohou mít díky vyšším otáčkám motoru vysoký sací výkon. Nejlepší vysavače mají sací výkon přes 350 wattů.

Přestože výrobci slibují, že se toto opatření lidí nijak zásadně nedotkne, u některých lidí budí některá opatření EU úsměv. Tady je přehled některých nařízení EU a některá jsou opravdu kontroverzní:  

Džem a marmeláda  

Všichni říkáme, že si dáme jahodovou nebo meruňkovou marmeládu. Podle Evropské unie to ale marmeláda není, protože je to džem. Ta pravá "evropská" marmeláda je jen z citrusů!  

Pomazánkové máslo  

Pomazánkové máslo není máslo, protože je málo tučné. Neobsahuje totiž více než 80 % mléčného tuku, aby mohlo být označeno jako máslo.  

Klasické žárovky  

Tohle opatření vyvolalo v Česku velkou nevoli. EU v rámci šetření elektrické energie totiž postupně zakázala výrobu klasických žárovek, nejdříve to postihlo žárovky s výkonem 100 wattů. Od roku 2016 by měly skončit i halogenové žárovky a žárovky s energetickým hodnocením C a vyšším.
 
Děti na obalech kojeneckého mléka  

Od roku 2016 nebudou moci být na obalech kojeneckého mléka děti. Děti a další motivy by totiž mohly vyvolávat dojem, že jde o plnohodnotnou náhradu mateřského mléka a tomu chce EU zabránit.  

Ženy ve vedení firem  

Do roku 2020 podniky budou muset zajistit, aby ve vedení sedělo nejméně 40 procent žen. V případě, že se firmy nepokusí této kvóty dosáhnout, hrozí jim pokuty.

Témata: EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky