Babiš odmítá daň ze životního stylu. Vyvrací bludy médií

Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš odmítl, že by jeho ministerstvo připravovalo zavedení daně ze životního stylu. O tom informoval deník Právo a server Novinky.cz.

Andrej Babiš
reklama

Daň ze životního stylu má podle Práva pomoci při hlídání nepoctivých lidí, kteří nepřiznávají svůj majetek a nedaní ho. To zároveň vyvolalo poprask. Například ohledně toho, co je ještě běžné zboží a co luxusní.

Andrej Babiš nyní v komentáři pro Lidové noviny odmítl, že by něco takového připravoval. "Analýza, z níž zřejmě deník Právo a vzápětí i další média, která opět nevěděla, o čem píší, čerpaly, navazuje na programové prohlášení vlády a koaliční smlouvu. Strany vládní koalice se zavázaly, že přijmou opatření, která úřadům umožní žádat prokázání původu majetku a v případě, kdy tento původ majetku dotyčná osoba nebude schopná prokázat, tento majetek buď vyžadovat soudní cestou, nebo žádat jeho zdanění," napsal v Lidových novinách. Daň ze životního stylu byla jedna z variant, kterou ale úředníci, alespoň prozatím, nepřipravují.

Babišovi vadí i pojmenování daně. "Mimochodem, třeba ve Francii dodatečné zdanění už i při podezření, že někdo nabyl majetek nelegálně, zavedli. Nejde o žádnou „daň z luxusu", ale o daň z nabytých věcí, u nichž člověk není schopen doložit, kde na ně vzal a kde je zdanil (je jedno, zda jde o dům za deset milionů, nebo o jachtu za sto milionů)," napsal.

Nakonec ale k ničemu takovému resort financí sáhnout nechce. Podle Babiše bude pro české prostředí nejvhodnější, když se přenese důkazní břemeno z finančních úřadů na podezřelé z kriminální činnosti.

Neplacení daní bylo významným bodem kampaně hnutí ANO. Po svém nástupu do čela financí Babiš ihned rozjel snahy zabránit v dalších únicích.

Témata: daně | Andrej Babiš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky