Kmotři v ohrožení? Babiš jim prý chce zabavit majetky, ale...

Andrej Babiš hledá podle komentátora Martina Fendrycha cesty, jak zdanit či zabavit podezřelé majetky, například honosné jachty a letadla. Zločinců se to ale zřejmě nedotkne, neboť v tom prý "umějí chodit".

Andrej Babiš
reklama

Koaliční kabinet Bohuslava Sobotky ve spolupráci s ministrem financí Andrejem Babišem chce zjišťovat, kdo utrácí více, než kolik pokryjí jeho oficiální příjmy. Vláda proto začala na jednání, které bylo následně odloženo, projednávat materiál ministerstva financí "Analýza prokazování původu majetku a možnosti jeho odčerpávání". Komentátor poukazuje na to, že spis není veřejně přístupný, ale politici se o něm již začali hádat.

K prověřování původu majetku a jeho odčerpávání lze přistoupit dvěma cestami, soudní nebo daňovou. Stát na majitele majetku, kteří nedokáží prokázat jeho původ, buď uvalí daň, nebo podstoupí soudní řízení.

"Stávající právní řád obsahuje mechanismy k odčerpání majetku, který nade vši pochybnost pochází z nelegálních zdrojů, avšak neumožňuje takový postup v situaci, kdy není zcela zřejmé, že majetek pochází z těchto zdrojů nebo nejsou o této skutečnosti přímé důkazy," cituje komentátor na webu Aktuálně.cz Babišovy úředníky a dodává: "Přeloženo do češtiny: Byli jste podezřelí, ale policie vám nic nedokázala. Tak to politici a úředníci zkoušejí jinak."

Jak by tento systém fungoval v praxi? "Jste prý zločinec, ale nikdo vám to nedokázal. Máte jachtu, tryskáč a nějakou velkou haciendu, na které jste si nemohli vydělat. Jinými slovy jste zloděj-blbec. Jedině blbec se takhle vyzradí. Pak na vás stát ukáže a hodí na vás povinnost dokázat, jak jste ke svému mořskému a leteckému parku přišli," popisuje Fendrych.

Tato úvaha má ale prý jeden háček. "Lidé, kteří si u nás nakradli, nebo přesně řečeno odsáli za pomoci politiků a dalších šíbrů ze státních zakázek, co se dalo, nejsou prostoduší. Mají peníze a platí si kvalitní právníky. Nakradený majetek obvykle nemají napsaný na sebe, takže i když jezdí v autě za pět milionů, oficiálně vůbec nemusí být jejich. Tihle kmotři a lobbisté a šíbři totiž často nemají skoro nic. Z Babišovy sítě snadno uplavou," podotýká komentátor.

V síti tak může uváznout podle Fendrycha pouze nějaký trouba, případně nějaký politik, který bral úplatky. Problém Babišova ale podle komentátora netkví ve fázi, kdy majitel dokazuje své příjmy. "Malér začíná dřív. Kdo stanoví, že si někdo žije nad poměry? Finančáci? Daňaři? Sousedi? Rozvedený manžel? A jak se bude zkoumat a kdo bude zkoumat, zda zahájit řízení? Nějací Babišovi luxusní slídiči?" táže se na webu Aktuálně.cz Fendrych.

Jedním ze zdrojů mohou být případy, které vyšetřuje policie nebo státní zastupitelství. "Nenajdou důkazy o trestné činnosti, ale mají vážné podezření. To bude jeden zdroj. Jenomže tam už je obvykle jasné, že se stát nechytá, že smečka mazaných právníků svého kmotra pilně hájí a že on, chudák, nic nemá. Přesně řečeno nemá nic, na co si nevydělal," popisuje na serveru komentátor.

Další způsob, jak najít podezřelého člověka, tak může být udání. Komentátor ale poukazuje na to, že i v policii lze nalézt důstojníky, kteří si žijí nad poměry. "I mezi poslanci a senátory se jistě najdou ti, kteří si žijí nad poměry," domnívá se Fendrych a ptá se: "Bude i při těchto podezřeních platit poslanecká imunita?"

"Vládní, úřední, babišovská představa zločinnosti" je podle omentátora děsivá. Jste majiteli auta, pěkného domu nebo jachty a hned jste podezřelý, případně podezřelá. "Sobotkova vláda chce na své občany uvalit presumpci viny. Někdo na vás ukáže, pokud tedy něco vlastníte, a už lítáte v malérech. Moc pěkné vyhlídky," uzavírá Fendrych.

Témata: Andrej Babiš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky