Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidl používal chybné kasy, společnosti za to hrozil drsný postih

Lidl používal chybné kasy, společnosti za to hrozil drsný postih

Foto: Pixmac

Obchodní síť Lidl by podle zákona měla zavřít všech 123 obchodů na Slovensku. Zákazníkům totiž opakovaně vydávala bločky z chybných pokladen. Lidl by díky nim dokázal podvádět při placení DPH.

Trestem za opakované nesrovnalosti při blokování tržeb je ztráta živnostenského oprávnění, bez kterého Lidl na Slovensku nemůže podnikat.

První nesrovnalosti objevila finanční kontrola podle portálu sme.sk v Lidlu začátkem roku. Některé pokladny diskontního řetězce vydávaly špatné bločky a našly i takové, které neměly zabezpečenou fiskální paměť.

Taková kasa je riziková, protože obchodník z fiskální paměti dokáže zpětně vymazat tržby, které pak může jednoduše nepřiznat a nezaplatit z nich DPH. Za chyby zaplatil Lidl několik vysokých pokut, přičemž na chyby daňaři narazili opakovaně a ve více prodejnách.

To ale slovenské zákony chápou jako recidivu, za kterou musí Lidl přijít o živnostenské oprávnění. Jenže finanční správa se sporu s řetězcem nejspíš zalekla a zatím nepodala návrh na odebrání živnosti Lidlu.

"Odboru živnostenského podnikání Okresního úřadu Bratislava nebyl doručen podnět ohledně společnosti Lidl," potvrdilo portálu ministerstvo vnitra, pod které patří živnostenské úřady. Lidl tak nakonec zřejmě žádné prodejny zavírat nebude.

Témata:  obchody Lidl

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy