Lidl používal chybné kasy, společnosti za to hrozil drsný postih

Obchodní síť Lidl by podle zákona měla zavřít všech 123 obchodů na Slovensku. Zákazníkům totiž opakovaně vydávala bločky z chybných pokladen. Lidl by díky nim dokázal podvádět při placení DPH.

reklama

Trestem za opakované nesrovnalosti při blokování tržeb je ztráta živnostenského oprávnění, bez kterého Lidl na Slovensku nemůže podnikat.

První nesrovnalosti objevila finanční kontrola podle portálu sme.sk v Lidlu začátkem roku. Některé pokladny diskontního řetězce vydávaly špatné bločky a našly i takové, které neměly zabezpečenou fiskální paměť.

Taková kasa je riziková, protože obchodník z fiskální paměti dokáže zpětně vymazat tržby, které pak může jednoduše nepřiznat a nezaplatit z nich DPH. Za chyby zaplatil Lidl několik vysokých pokut, přičemž na chyby daňaři narazili opakovaně a ve více prodejnách.

To ale slovenské zákony chápou jako recidivu, za kterou musí Lidl přijít o živnostenské oprávnění. Jenže finanční správa se sporu s řetězcem nejspíš zalekla a zatím nepodala návrh na odebrání živnosti Lidlu.

"Odboru živnostenského podnikání Okresního úřadu Bratislava nebyl doručen podnět ohledně společnosti Lidl," potvrdilo portálu ministerstvo vnitra, pod které patří živnostenské úřady. Lidl tak nakonec zřejmě žádné prodejny zavírat nebude.

Témata: obchody | Lidl

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky