Msta za restituce? Církevní školy možná přijdou o část dotací

Ministr školství Marcel Chládek se rozhodl změnit systém financování církevních a soukromých škol. Ke změně by podle ministerstva mělo dojít až ve chvíli, kdy se stát s církvemi vyrovná. Školám budou chybět prostředky, nelíbí se krok generálnímu sekretáři České biskupské konference Tomáši Holubovi.

Ilustrační fotografie
reklama

„V současné době totiž nejsou podmínky stejné pro všechny. Církevní i soukromé školy dostávají příspěvek jak na žáka, tak na provoz, zatímco u škol a školských zařízení ostatních zřizovatelů - tedy obcí a krajů - platí pravidlo, že provozní výdaje hradí zřizovatel," vysvětluje důvody změn ministerstvo školství.

Ministerstvo se netají tím, že za změnou zákona stojí mimo jiné i přijetí církevních restitucí. Důvodem, proč ke změně dochází až teď, byl údajně fakt, že do doby přijetí restitučního zákona nedošlo k vypořádání majetkových vztahů státu s církví a církve nedisponovaly potřebnými finančními zdroji na pokrytí těchto nákladů. To se teď změnilo.

Církvím se takové rozhodnutí nelíbí. Podle Holuba je to úplný opak toho, na čem se při schůzkách s ministrem Chládkem domluvili. „Církevní školy neposkytují vzdělání jen vybrané skupině lidí, pan ministr to dobře ví, byl se tam podívat. A kvůli tomuto kroku nebudou mít školy dostatek finančních prostředků," varoval pro ČT před negativními důsledky sekretář biskupské konference.

Témata: CZK | školství

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky