ODS získávala peníze z hazardu, s tím je teď prý konec

Občanští demokraté z Přerova patří podle Lidových novin k nejštědřejším sponzorům své strany, svůj podíl na tom mají mimo jiné také herní automaty. S tím je však nyní konec a straně hrozí, že tak přijde o miliony korun ročně.

Ilustrační fotografie
reklama

Jména tamních politiků nejsou příliš známá, to jim však podle novin umožňuje léta propojovat politiku s byznysem, aniž by si toho kdokoli všiml. Předseda občanských demokratů Petr Fiala se nyní v rámci obrození strany rozhodl očistit od problémových lidí, a začít by s tím mohl právě v Přerově.

Tento krok by mohl ODS do určité míry uškodit, neboť zbaví-li se strana některých členů, přijde také o významné penězovody, které jsou s nimi spojené. Před dvěma lety poslali podle deníku do stranické kasy devět milionů korun, tedy desetinu všech sponzorských darů. Rok předtím deset milionů.

Ačkoli se čtyřicetitisícové zadlužené město potýká s nezaměstnaností, tamním politikům se daří dobře. Přerovská opoziční smlouva mezi ODS a ČSSD umožňovala sedm let odolávat snahám opozice hazard zakákat, protože pokud by se tak stalo, utnula by podle Lidových novin se řada významných penězovodů sahajících k přerovským politikům.

Jedním z hlavních aktérů je podle deníku šéf olomouckého Robert Knobloch. Ten vlastní v Přerově řadu nemovitostí, které pronajímá hernám, zároveň spoluřídí přerovskou buňku a rozhoduje o tom, kdo město zastupuje na radnici. Za poslední tři roky tak straně prý poslal zhruba šest a půl milionu korun.

Fiala se nyní snaží o převýchovu celé ODS a přerovští zastupitelé tak po sedmi letech hlasovali pro úplný zákaz hazardu ve městě. Ačkoli zákaz platí až od ledna 2016, tamní politici se tak připravili o miliony, které jim hazard přinášel.

Témata: CZK | ods

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky