Vláda rozhodla: Třicetikorunové poplatky končí

Vláda České republiky dne 2. července 2014 schválila novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která ruší regulační poplatky ve zdravotnictví s výjimkou devadesátikorunového poplatku za využití lékařské a zubní pohotovosti.

Ilustrační fotografie
reklama

„Pacienti nebudou muset platit třicet korun za návštěvu lékaře a poplatek v lékárně od ledna příštího roku. Vláda a sociální demokracie tímto plní slib a odstraňuje bariéry v přístupu k lékařské péči. Výpadku v příjmech se nemusí obávat ani lékaři a lékárny, zrušené poplatky jim budou kompenzovány tak, aby nebyli poškozeni," uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Návrh na zrušení regulačních poplatků vychází z programového prohlášení vlády. Výpadek příjmů bude poskytovatelům zdravotní péče kompenzován díky již prosazenému zvýšení plateb za státní pojištěnce, které do systému veřejného zdravotního pojištění přinese přibližně 4,2 miliardy korun ročně, a také úhradovou vyhláškou, informuje vlada.cz.

Novela zruší poplatky v ordinacích i za recept. Jedinou výjimkou bude pohotovost, kde poplatek zůstane zachován. Na pohotovosti se platí 90 Kč. Jejich zrušení již několik let slibuje sociální demokracie. Největší úspěch s tímto slibem měla v roce 2008, kdy díky tomu suverénně ovládla krajské volby.

Regulační poplatky zavedla v roce 2008 vláda Mirka Topolánka. Podle Sobotky poškodily řadu občanů. "Dnešní rozhodnutí vlády, kterým jsme zrušili nefunkční a nespravedlivé Julínkovy regulační poplatky za recept a za ošetření u lékaře, je dalším důležitým splněným závazkem vlády. Jediný poplatek, který zatím nechává vláda běžet, je poplatek 90 korun za ošetření na pohotovosti," uvedl premiér.

"Zdravotní péče by měla být pro pacienty od ledna příštího roku dostupná už bez finančních bariér. Po zrušení nemocničních poplatků budou zrušeny také poplatky v ambulancích a lékárnách," řekl minulý týden ČTK Němeček.

Témata: CZK | zdravotnictví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky