Politici k soudnímu rozhodnutí o Nagyové: Tragická vizitka Nečasovy vlády

Obvodní soud pro Prahu 1 uznal Janu Nečasovou, dříve Nagyovou vinnou ze zneužití Vojenského zpravodajství. V neveřejném jednání jí minulý týden v pátek udělil roční podmínku, rozsudek je však zatím nepravomocný. Zatímco část veřejnosti nad výší trestu nechápavě kroutí hlavou, někteří politici zastávají opačný názor.

Ilustrační fotografie
reklama

Politici byli v hodnocení soudních rozhodnutí vždy zdrženliví. Nabádal je k tomu zhruba před rokem, několik týdnů po zásahu policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu na Úřadu vlády, i sám prezident Miloš Zeman. Tuto zásadu ctí například lidovecký předseda Pavel Bělobrádek, který serveru EuroZprávy.cz napsal, že politikům nepřísluší soudní rozhodnutí komentovat.

S jeho slovy souhlasí také poslanec a místopředseda KSČM Jiří Dolejš, podle kterého je nemožné zpochybňovat rozsudek bez znalosti průběhu soudu. I přesto se domnívá, že verdikt, byť nepravomocný, vrhá na někdejší vládu špatné světlo.

"Rozsudek potvrzuje, že ke zneužití došlo, což je tragická vizitka pro tehdejší reprezentaci," sdělil serveru EuroZprávy.cz s tím, že konečný verdikt přinesou právě až opravné prostředky.

Do ostrého hodnocení se nepouští ani předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura. "Jsem poslední, kdo by volal po exemplárních trestech na základě mediální štvanice," říká.

Také on se domnívá, že skutečný výsledek se teprve ukáže. "Soud ještě nekončí, myslím, že minimálně státní zástupci se odvolají a soud bude pokračovat. To, co přeji všem zúčastněným, je spravedlivý proces," řekl EuroZprávám.cz Okamura.

Podle někdejšího premiéra Jiřího Paroubka zřejmě vyšší tresty v případném odvolání proti soudnímu rozhodnutí nehroztí, navíc tvrdí, že přepadení Úřadu vlády právě v souvislosti s touto kauzou bylo přehnané.

"Od začátku (tedy od června 2013 a pádu Načesovy vlády) jsem věděl, že se z obvinění nedá více vydestilovat. Upozorňoval jsem, byť jako poslanec opozice, že přepadení Úřadu vlády zakuklenci považuji za poněkud přehnané," napsal Paroubek serveru EuroZprávy.cz.

S tímto názorem se ztotožňuje například známý český lékař a moderátor Roman Šmucler, který tvrdí, že soud má více rozumu, než lidé, kteří stojí za loňským vládním převratem.

"Za to jí (Nagyovou, pozn. red.) mohli a měli (byl to trestný čin) odstíhat, ale nepřepadat Úřad vlády a hlavně to nebylo na vazbu. To je děsivý systém - šoupnout do vazby a 'on už změkne a něco pustí'. Výrok soudu vypadá férově a státní zástupce by to tak měl nechat a ušetřit nás někdy v budoucnu mnohatýdenního monstrprocesu, který asi nic moc nezmění," uvedl Šmucler.

Bývalý poradce prezidenta Klause a předsedů vlády Mirka Topolánka a Jana Fischera Tomáš Haas v reakci na rozhodnutí soudu uvedl, že vše, co by chtěl napsat k případu Nagyová, již před rokem napsal. "Za tu dobu náš odvážný právní konstruktér z Olomouce vyrobil zmetek a že ho vyrobí bylo zřetelné již tehdy," tvrdí.

"Podle šetření inspekce jednali zatýkající policisté v souladu s vnitřními předpisy a postupy. Nikdo se ale nepozastaví nad tím, jak je možné v civilizované evropské zemi mít takovéto předpisy a postupovat podle nich," dodal na sociální síti Haas.

Témata: soudy | Nagyová, Jana

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky