Komunistický fízle, udeřil Kalousek... a takhle to dopadlo

Nad chováním místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska se mnohdy podivuje nejen veřejnost, ale i kolegové poslanci. Jeden z příkladů, jakými se exministr financí prezentuje, popsal šokovaný komunistický poslanec Zdeněk Ondráček.

reklama

"Když jsem byl koncem října 2013 zvolen do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, vstupoval jsem do těchto prostor s určitou mírou pokory. Mnoho nových kolegů poslanců jsem znal pouze z televize a považoval jsem je za určitou autoritu. O to horší bylo setkání s realitou, s chováním některých kolegů nejen přímo ve sněmovně, ale i v běžném životě, které si v ničem nezadá s chováním snad běžným pro restaurační zařízení IV. cenové skupiny," uvedl poslanec na stranickém webu.

Hovoří konkrétně o situaci, která nastala, když na 10. schůzi při projednávání jednoho sněmovního tisku vystoupil v diskusi a "dovolil si mít jiný názor," než předkladatelé za řad pravicové opozice. Následně byl podle svých slov Miroslavem Kalouskem označen za "komunistického fízla, jehož názory nemůže brát vážně."

"Wikislovník vykládá význam slova fízl buď obecně, zhruběle jako příslušníka tajné policie nebo hanlivě jako osobu, která udává jiné. To, že se jedná o výraz vyloženě hanlivý, dokládají i další odkazy na internetu," obhajuje se poslanec a dodává, že jelikož toto označení považuje za osobně urážlivé a nevhodné pro projevy v prostorách Sněmovny, podal mandátovému a imunitnímu výboru podnět pro projednání.

"Někteří kolegové mi řekli, že by si to s poslancem Kalouskem vyřídili jinak, tzv. chlapsky, ale já jsem asi idealista a nemíním proto přistoupit na takový způsob chování a degradovat tak morální hodnoty, k nimž jsem byl vychován, které vyznávám a které předávám studentům i vlastním dětem," vysvětluje Ondráček.

Politici, jako osoby veřejně známé, by podle jeho názoru měli být příkladem návratu morálky do běžného života. "Uvidíme, jaký názor na etické hodnoty chování poslanců bude mít mandátový a imunitní výbor," uzavírá poslanec.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky