Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co se děje v domovech důchodců? Moč, výkaly a další ohavnosti...

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Ombudsmanka Anna Šabatová varuje před umisťováním důchodců do nelegálních ústavů sociální péče pro seniory. Pracovníci její kanceláře zkontrolovali sedm těchto zařízení a zjistili, že kromě nedůstojných životních podmínek nabízí lidem také velmi špatnou a nekvalitní péči. Tomuto tématu se dnes věnovala MF Dnes, která odhalila, co se v některých domovech děje.

Kolik je ve skutečnosti podobných domů pro seniory nikdo netuší. Hrozí jim sice až milionová pokuta za provoz bez registrace, nemá ji však kdo udělit, protože úředníci o jejich existenci prý ani kolikrát nevědí.

"Nejenže obcházejí právo, ale hlavně mají nižší kvalitu péče. V zařízeních klientům velmi často odnímají všechny peníze či doklady. I kdyby se rozhodli odejít, jako že kvůli svému stavu většinou nemohou, toto jim v tom zabrání. Bohužel není výjimkou ani to, že jsou lidé přes noc v pokojích zamykáni bez pomoci," popsala Šabatová.

Veřejná ochránkyně práv zveřejnila výsledky kontroly jednoho takového zařízení, které funguje v Kunštátu n Blanensku. V pokoji Centra komplexních služeb pro rodinu a domácnost prý vedle sebe žije dvacet lidí, kteří trpí těžkou emencí a jsou připoutání na lůžko.

"Pracovníci úřadu ombudsmana na místě cítili zápach moči a výkalů. Jeden z klientů byl dokonce přivázán amatérsky vyrobenými pásy k posteli," uvádí deník s tím, že o klienty pracují "sestry" s platem 60 korun na hodinu.

"Existuje spousta předpisů a norem, které pro mě nemají význam. Na trhu sociálních služeb je mezera, kterou jsme pokryli. Přijímáme klienty, které nikdo nechce. Kolikrát děláme i charitu," tvrdí ředitelka zařízení Khrystyna Chernei. Podle ní je prý centrum v pořádku.

Podobných zařízení je v republice mnohem více, ta navštívená tvoří pouze zlomek skutečně provozovaných zařízení tohoto typu. Přesný počet ale nejde zjistit, mnoho center se prezentuje jako domov, hotel či penzion.

Podle ombudsmanky tak z kontrol plyne jediný závěr, tato zařízení by se měla registrací zlegalizovat, nebo by měla ukončit činnost. Na to by měly dohlédnout krajské úřady.

Zpráva o katastrofálním stavu zařízení vyvolala na sociálních sítích velké ohlasy. Povětšinou se shodují na jednom: "Je to ostuda Česka", píší diskutující na Facebooku.

Témata:  důchodci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy