Co se děje v domovech důchodců? Moč, výkaly a další ohavnosti...

Ombudsmanka Anna Šabatová varuje před umisťováním důchodců do nelegálních ústavů sociální péče pro seniory. Pracovníci její kanceláře zkontrolovali sedm těchto zařízení a zjistili, že kromě nedůstojných životních podmínek nabízí lidem také velmi špatnou a nekvalitní péči. Tomuto tématu se dnes věnovala MF Dnes, která odhalila, co se v některých domovech děje.

Ilustrační fotografie
reklama

Kolik je ve skutečnosti podobných domů pro seniory nikdo netuší. Hrozí jim sice až milionová pokuta za provoz bez registrace, nemá ji však kdo udělit, protože úředníci o jejich existenci prý ani kolikrát nevědí.

"Nejenže obcházejí právo, ale hlavně mají nižší kvalitu péče. V zařízeních klientům velmi často odnímají všechny peníze či doklady. I kdyby se rozhodli odejít, jako že kvůli svému stavu většinou nemohou, toto jim v tom zabrání. Bohužel není výjimkou ani to, že jsou lidé přes noc v pokojích zamykáni bez pomoci," popsala Šabatová.

Veřejná ochránkyně práv zveřejnila výsledky kontroly jednoho takového zařízení, které funguje v Kunštátu n Blanensku. V pokoji Centra komplexních služeb pro rodinu a domácnost prý vedle sebe žije dvacet lidí, kteří trpí těžkou emencí a jsou připoutání na lůžko.

"Pracovníci úřadu ombudsmana na místě cítili zápach moči a výkalů. Jeden z klientů byl dokonce přivázán amatérsky vyrobenými pásy k posteli," uvádí deník s tím, že o klienty pracují "sestry" s platem 60 korun na hodinu.

"Existuje spousta předpisů a norem, které pro mě nemají význam. Na trhu sociálních služeb je mezera, kterou jsme pokryli. Přijímáme klienty, které nikdo nechce. Kolikrát děláme i charitu," tvrdí ředitelka zařízení Khrystyna Chernei. Podle ní je prý centrum v pořádku.

Podobných zařízení je v republice mnohem více, ta navštívená tvoří pouze zlomek skutečně provozovaných zařízení tohoto typu. Přesný počet ale nejde zjistit, mnoho center se prezentuje jako domov, hotel či penzion.

Podle ombudsmanky tak z kontrol plyne jediný závěr, tato zařízení by se měla registrací zlegalizovat, nebo by měla ukončit činnost. Na to by měly dohlédnout krajské úřady.

Zpráva o katastrofálním stavu zařízení vyvolala na sociálních sítích velké ohlasy. Povětšinou se shodují na jednom: "Je to ostuda Česka", píší diskutující na Facebooku.

Témata: důchodci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky