Umýváte kuřecí maso před pečením? Ohrožujete tím své zdraví

Kuřecí maso může být nebezpečné. Pokud ho v syrovém stavu před jeho přípravou omýváte vodou, napomáháte škodlivým bakteriím v šíření po celé kuchyni.

reklama

S nadcházejícími horky vzniká ideální prostředí pro šíření různých bakterií vyskytujících se v potravinách, které denně požíváme. Většina lidí se proti nim snaží chránit alespoň základní prevencí. Může to být například omýváním syrového kuřecího masa před jeho zpracováním. Jenže právě to může bakteriím spíše pomoct než se jich zbavit. 

Jedním z takových případů je bakterie rodu Campylobacter vyvolávající akutní střevní infekce u lidí, tzv. kampylobakterózu. Vyskytuje se nejčastěji v drůbežím a vepřovém mase a její bakterie se rozšiřují právě při jeho omývání. Vyvolané onemocnění je potom provázeno bolestmi břicha, výrazným průjmem, někdy i krvavým, bolestmi hlavy a horečkou. 

"V roce 2013 onemocnělo Kampylobakteriózou 18 389 osob. V souvislosti s tímto onemocněním je evidováno 7 úmrtí. Nejčastěji onemocní děti ve věku od 1 až 4 let. Zvýšený výskyt je v každém roce zaznamenám v letních měsících. Při jakémkoliv omývání vzniká drobný aerosol, proto je nutné na toto riziko myslet a vhodným postupem ho minimalizovat.“ uvedl MUDr. Vladimír Valenta, hlavní hygienik ČR.

Ve Velké Británii je otrava jídlem velkým problémem, ročně zde díky této bakterii onemocní přibližně 300 000 lidí a následně zemře něco málo přes 500. Tento týden vydala Britská lékařská komora prohlášení, ve kterém varuje před omýváním drůbeže dříve, než ji začneme tepelně zpracovávat. 

Kampylobakterióza není zatím podle Valenty u nás tak akutním nebezpečím, jako například ve Velké Británii, ale i tak bychom měli dodržovat alespoň základní prevenci. Důležité je u kuřete neomývat maso před jeho tepelným zpracováním. Pokud je maso nakažené, tak se bakterie rozšíří po celé kuchyni a následuje kompletní kontaminace prostředí. Poté už nepomůže sebelepší hygienické opatření a můžete si být téměř jisti, že se nakazíte.
 

Dále se můžeme bránit tím, že neskladujeme drůbež v lednici společně s ostatními potravinami určenými k přímé spotřebě, a umýváte teplou vodou pracovní plochy a kuchyňské náčiní.

Témata: Kuřecí maso

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky