Lidé jako Gross nebo Bárta budou mít problém. Co se děje?

Stát připravuje novelu zákona o vysokých školách, v níž se počítá s možností odebrat pochybně nabytý vysokoškolský titul. Podle informací Lidových novin tak mohou mít problémy lidé, kteří by podobně jako expremiér Stanislav Gross, jehož diplomová práce prý měla pouhých 33 stran, tuto práci opsali.

reklama

"V návrhu je nová právní úprava k odebírání akademických titulů počínaje Bc., Mgr., Ph.D. a docentem konče. Myslí se i na přezkum rigorózních zkoušek - takzvaných malých doktorátů, třeba PhDr.," potvrdil deníku Petr Mlsna, náměstek ministra školství pro legislativu, který se na novele podílí.

Současná právní legislativa umožňuje odebrání titulu pozte velmi obtížně. Z novely však vyplývá, že přezkumné řízení o titulu bude možné zahájit pouhým rozhodnutím rektora, nejpozději však do pěti let ode dne vykonání zkoušky.

Novela má v tuto chvíli širokou podporu a podle některých by měla být promlčecí lhůta dokonce delší, než jenom pět let. Zastáncem připravovaného plánu je například rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima nebo rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek "Studenti si musejí být vědomi rizika, že pokud odevzdají nekvalitní práci nebo při jejím vypracování podvádějí, může jim být titul později odebrán," tvrdí.

Podle deníku tak mohou mít problémy lidé, kteří se ocitnou ve stejné situaci, jako například Stanislav Gross. Někdejší premiér v roce 1999 odevzdal na Právnické fakultě Univerzity Karlovy magisterskou diplomovou práci o 33 stranách, která byla podle Respektu opsaná z výročních zpráv ČNB.

S rigorózní prací měl prý problémy také někdejší ministr Vít Bárta, který podle Reflexu spolu se svým bratrem Matějem opisovali ze skript svého školitele. Toto nařčení však všichni popřeli.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky