Jak si zvýšit vzdělání na rodičovské dovolené? Zbavte se předsudků a najděte si parťáka

Zájem o doplnění vzdělání v současnosti stále narůstá. Do lavic tak často usedají kromě absolventů středních škol i lidé s mnohaletými pracovními zkušenostmi. K dalšímu studiu se navíc zapisuje stále více žen na mateřské dovolené. Období rodičovské dovolené je totiž ideální doba, kdy může žena zvýšit své znalosti, aby se po návratu lépe uplatnila na trhu práce. K tomuto kroku je však často náročné najít motivaci. Přinášíme proto 5 praktických tipů, které ženám usnadní cestu za vzděláním i v období mateřské dovolené.

reklama

Tip 1: Zvolte správnou vzdělávací instituci

Pokud se rozhodnete, že si při mateřské dovolené rozšíříte či doplníte vzdělání, je vhodné si projít všechny dostupné informace o formách a možnostech dalšího vzdělávání. Můžete si totiž doplnit nejen maturitu, ale také akademické tituly z mnoha vysokoškolských oborů. Pokud již klasický akademický titul vlastníte nebo máte zájem o rozšíření praktických zkušeností, můžete se zaměřit na profesně vzdělávací studium poskytující programy MBA. „V současnosti dávají zaměstnavatelé stále více přednost spolupracovníkům s rozšířeným profesním vzděláním před uchazeči s teoretickými znalostmi. Ti totiž často neobstojí v řešení reálných problémů, které se při výkonu práce objeví,“ řekl Ivo Ducheček, ředitel společnosti Business Institut, největší MBA školy v České republice. „Na rozdíl od běžné délky studia na univerzitě, která činí v průměru 3 roky, studium MBA lze absolvovat již za 3 semestry. To ocení nejen maminky, ale i jejich rodiny,“ dodává Ducheček.


Tip 2: Při studiu čerpejte všechny jeho výhody

Studium lze obecně rozdělit na prezenční a dálkové neboli kombinované. Nejen pro ženy na mateřské dovolené, ale i pracující jedince představuje ideální řešení právě studium dálkové. Studenti totiž mohou využívat velké množství učebních materiálů, které jsou k dispozici online. Díky e-learningové formě studia si mohou několikrát projít veškerou probíranou látku. Kromě toho zachycuje kalendář u e-learningového systému veškeré deadliny na odevzdání seminárních prací, termíny přednášek či lektorských setkání. Studium tak můžete mít plně pod kontrolou doma u počítače, zatímco děti spí. Díky studentské proaktivitě navíc existuje množství webových stránek, na kterých jsou shromažďovány další materiály k jednotlivým předmětům. Často zde naleznete například výtahy z mnoha publikací či tipy na odbornou literaturu.


Tip 3: Plánujte pečlivě svůj čas

Mateřská dovolená je pro ženu složitým obdobím vyžadující neustálou pozornost, spolupráci s rodinou, nekonečné plánování a přizpůsobování se nečekaným situacím. Ženy na mateřské dovolené jsou v podstatě manažerky, které řídí rodinu i domácnost. Schopnost efektivně plánovat čas se tak stává každodenním chlebem a především velkou výhodou při studiu. Většina studentů prezenčního studia může ženám na mateřské dovolené tuto nabytou zkušenost opravdu závidět. Jako správný manažer se nebojte delegovat některé úkoly na partnera či vaše blízké. Tím získáte potřebný čas, který můžete věnovat samostudiu. Zkuste se doma domluvit na konkrétním čase, kdy budete po co možná nejvíce dní v týdnu moci zasednout k počítači a pracovat na svém vzdělání. Tím si vytvoříte nejen studijní disciplínu, ale i prostor pro partnera a dítě k posílení rodičovského pouta. 


Tip 4: Zbavte se předsudků a zakořeněných stereotypů

Během cesty za dalším vzděláním se mohou ženy na mateřské dovolené setkat s negativním smýšlením a ohlasy z blízkého okolí. Na ženy je totiž i v dnešní vyspělé společnosti stále pohlíženo jako na opatrovatelky rodinného krbu, nikoliv jako na živitelky rodiny. Některé další maminky, případně známí, mohou studující matky obvinit, že upřednostňují své zájmy před zájmy dítěte. Pokud však ženy nepodcení výběr instituce a vsadí na individuální přístup ke studentům, nemusí se bát, že vzdělání bude na úkor rodiny. Nesmíme zapomínat, že vyšší vzdělání je především cesta k lepšímu uplatnění, zajímavějšímu pracovnímu místu a často i k vyššímu platu, což v konečném důsledku rodina pravděpodobně ocení. Na většině vzdělávacích institucí navíc probíhá výuka ve večerních hodinách nebo o víkendech. O dítě se může v době krátké nepřítomnosti matky postarat partner či někdo blízký. 


Tip 5: Nestudujte sama, aneb ve dvou se to lépe táhne

Lidové rčení, že ve dvou se to lépe táhne, lze uplatnit nejen na vztahy, ale také na studium. Pokud si ve své studijní skupině najdete maminku, se kterou si budete rozumět a která bude ve studijní snaze stejně zapálená jako vy, máte napůl vyhráno. Můžete s ní probrat vše kolem svých dětí, ale i studijní povinnosti. V případě, že máte děti větší, můžete se učit i s nimi. Dítě ve vás bude mít vzor a zároveň získá pocit, že se neučí zbytečně. „Ačkoliv studenti tradičně cítí největší podporu v rodině, opravdovým parterem při studiu se často stává kolegyně či kolega ze studijního programu. Zažívá totiž podobné situace. Zvláště ženy na mateřské dovolené mohou ocenit možnost sdílet nabyté zkušenosti s výchovou dítěte i znalosti získané z lavic,“ popisuje Ivo Ducheček ze společnosti Business Institut. „Naše studijní programy jsou omezeny na maximálně 15 lidí ve studijní skupině, aby měl lektor možnost věnovat se každému studentovi individuálně včetně důrazu na interaktivitu přednášek. Díky tomu ve skupinách vznikají pevná přátelství,“ dodává Ducheček s tím, že maminky, kamarádky mohou při přihlášení do vzdělávacího programu MBA aktuálně využít slevu na studium ve dvou.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky