Česko zasáhnou velmi silné bouřky, v Německu zabíjely a napáchaly spoušť

Další vlna bouří v Německu způsobila v noci na dnešek záplavy ve spolkových zemích Hesensko a Dolní Sasko. Severní Porýní-Vestfálsko, přes které se bouře přehnaly v úterý, se stále vypořádává s jejich následky: dnes zůstaly zavřené desítky škol a přerušené je i páteřní železniční spojení mezi Kolínem nad Rýnem a Düsseldorfem. Meteorologové očekávají, že dnes bouře zasáhnou také střední a východní část země.

Bouřka, ilustrační fotografie
reklama

V hesenském Kasselu přívalové deště způsobily záplavy a záchranáři kvůli nim museli evakuovat jednu z nemocnic a pečovatelský ústav. Zaplaveny byly také desítky sklepů. 

V Dolním Sasku byla krátkodobě zaplavena dálnice A7, při dopravních nehodách ale nikdo o život nepřišel. Záchranáři hlásí desítky polámaných stromů, které se zřítily na domy nebo na zaparkovaná auta. 

Severní Porýní-Vestfálsko se stále vyrovnává se škodami, které tam bouře způsobily v úterý. Polámané větve přerušily dálkové železniční spojení mezi severem a jihem spolkové země.

V Düsseldorfu zůstaly dnes uzavřeny tři desítky škol a školek. Úřady to zdůvodňují obavami o bezpečnost žáků na cestě do školy, protože na mnoha místech i dnes leží polámané stromy a není vyloučeno, že se další ještě zřítí. Některé z uzavřených školních budov také poničily bouře.

Meteorologové varují Česko

I když jsou dovolené u moře spojené s teplejším počasím než je u nás, v těchto dnech to neplatí. Včerejší teploty se pohybovaly až o více než deset stupňů výš, než například na Krétě, kde bylo pouhých 23 stupňů. Nižší teploty hlásily i další řecké ostrovy a také Chorvatsko nebo Turecko.

Extremní teploty ale skončí. "Přes Německo postupuje zvolna k východu zvlněná studená fronta. Před ní k nám pokračuje příliv velmi teplého vzduchu od jihozápadu. Ve středu odpoledne začne zvlněná studená fronta od severozápadu ovlivňovat počasí v Čechách," uvedli meteorologové.

Teploty spadnou ve čtvrtek až o 10 stupňů na příjemných 20 až 25 stupňů. Už ve středu k nám ale přijdou silné bouřky, na některých místech dokonce s kroupami a také silný vítr. "Ojediněle se vyskytnou velmi silné bouřky doprovázené nárazy větru kolem 25 m/s (90 km/h), přívalovými srážkami s úhrny kolem 60 mm a kroupami," tvrdí Český hydrometeorologický ústav.

Před velmi silnými bouřkami vydal ČHMÚ výstrahu pro Prahu, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Královehradecký, Liberecký a Ústecký kraj a Kraj Vysočina.

Tato razantní změna začne ve středu na západě Čech přibližně kolem druhé hodiny odpoledne. Na Moravu pak zvlněná studená fronta dorazí v průběhu noci ze středy na čtvrtek.

"Ve středu odpoledne se začnou nejprve na severozápadě a západě Čech objevovat bouřky na zvlněné studené frontě. V teplém vzduchu před frontou se mohou vytvářet bouřky také v oblasti Českomoravské vrchoviny. Později odpoledne a večer se budou bouřky rozšiřovat i na ostatní území Čech. Na jih Čech dorazí pravděpodobně až později večer nebo v průběhu noci," uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Deštivé počasí předpovídá i vysoká vlhkost vzduchu. Ta je příčinou toho, že pocitová teplota je až kolem 40 stupňů.

Předpověď na středu:
Jasno až polojasno. Odpoledne a večer v Čechách a na Českomoravské vrchovině od severozápadu přibývání oblačnosti s bouřkami a přeháňkami. Ojediněle silné bouřky s přívalovými srážkami kolem 60 mm a kroupami. Nejnižší noční teploty 20 až 15 °C, v údolích kolem 13 °C. Nejvyšší denní teploty 30 až 35 °C, v 1000 m na horách kolem 27 °C. Během dne postupně mírný severní 2 až 6 m/s, v bouřkách ojediněle s nárazy kolem 25 m/s(90 km/h).

Předpověď na čtvrtek:
Oblačno, přechodně až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, na jihu a východě území místy bouřky. Během dne od severu ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 20 až 16 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C, na jihovýchodě až 29 °C. Mírný severní vítr 2 až 5 m/s v bouřkách přechodně zesílí. 


Předpověď na pátek:
Polojasno, při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 21 až 25 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s. 


Předpověď na sobotu:
Oblačno až zataženo, od severozápadu na většině území přeháňky nebo občasný déšť. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 5 m/s. 


Předpověď na neděli:
Převážně oblačno, místy přeháňky. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 17 až 21 °C. Mírný severní vítr 2 až 5 m/s. 


Vyhlídka počasí od pondělí do středy:
Převážně oblačno, místy přeháňky. Nejnižší noční teploty 13 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 23 °C.

Témata: počasí

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky