Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČEZ dostal pokutu za špatně zadanou zakázku. Kolik?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Miliardový kolos ČEZ dostal pokutu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Tomu vadí špatné zadání zakázky na stavbu skladu vyhořelého paliva pro jaderné elektrárny. Informuje o tom Týden.cz.

Společnost ČEZ, kterou ovládá z většiny český stát, zadala před časem zakázku za 1,86 miliardy korun. Za tyto peníze se měl postavit mezisklad pro vyhořelé jaderné palivo. V rozhodnutí ÚOHS stojí, že za špatné zadání dostala společnost pokutu 390 tisíc korun. V porovnání s cenou zakázky ale tato pokuta působí spíš směšně.

Mezisklad postavila společnost CEEI, kterou tehdy ovládala lichtenštejnská firma UBIE, kterou řídil tamní expremiér. To v roce 2012 zjistil deník MF Dnes. Týden.cz dále uvádí, že podobný sklad v Německu stál jen polovinu toho, co stál ten český.

Témata:  ČEZ

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

Zájem o příspěvky VZP láme rekordy

O příspěvky z fondu prevence Všeobecné zdravotní pojišťovny je letos rekordní zájem. VZP eviduje za první čtvrtletí už 465 tisíc podaných žádostí. V porovnání s loňskem se jedná o 50% nárůst. Nejčastěji si klienti žádají o příspěvek na pohybové aktivity a na dentální hygienu. Aby byly žádosti i přes enormní navýšení vyřízeny v co nejkratším čase, přistoupila pojišťovna k posílení personálních kapacit.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy