Historický klavír nebo školení pilotů? Podívejte se, co platí stát z vašich peněz

Provoz parních lokomotiv, oprava historického klavíru nebo příspěvek podnikateli Pavlu Tykačovi, to vše prý platil stát ze svého rozpočtu. Vyplývá to podle informací MF Dnes ze státního závěrečného účtu za rok 2013.

Klavír, ilustrační fotografie
reklama

Jako další zajímavé položky zmiňuje deník například školení amatérských pilotů nebo vydání Masarykových spisů a další činnosti, které s chodem státu přímo nesouvisí. Státní závěrečný účet tak potvrzuje stížnost Nejvyššího kontrolního úřadu, který tvrdí, že ministerstva rozdělují dotace bez ohledu na efekt.

Na své si během působení minulých vlád přišli i podnikatelé. Miliardář Pavel Tykač obdržel podle deníku od státu příspěvek 14,3 milionu korun na úspěšné dokončení restrukturalizace těžby v severočeských uhelných dolech jeho firmou Coal Service.

Ochuzeni nezůstali ani výrobci elektřiny z obnovitelných zdrojů, kteří inkasovali více než 11 miliard, více než 1,5 miliard pak stát vyplatil podnikatelům, kteří zaměstnali klienty úřadu práce.

Dva miliony korun od státu obdrželo Výcvikové středisko Kojetín, které školí železničáře, jak postupovat například v případě, kdy během povodní spadne most. Za téměř půl milionu pak stát pořídil historický klavír do Českého muzea hudby a 6,5 milionu prý putovalo do Letecké amatérské asociace.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky