Kalousek rozložil důchodovou komisi, Keller o něm napsal tuto nepěknou věc

Středeční zasedání komise pro důchodovou reformu, které po hádce vyústilo v odchod Miroslava Kalouska, má dohru. V dnešním vydání deníku Právo se k situaci vrátil čerstvě zvolený europoslanec za ČSSD Jan Keller a pořádně to Kalouskovi osladil.

Miroslav Kalousek
reklama

"Jako řádný člen komise pro důchodovou reformu jsem se zúčastnil jejího pravidelného zasedání. Hlavním bodem programu byla prezentace jednotlivých důchodových systémů. Protože autor podle mého názoru doprovázel prezentaci účelovými komentáři, dovolil jsem si v rámci diskuse vznést doplňující otázku, kolik let byl členem Komunistické strany Československa," popsal průběh středečního zasedání Kalousek.

Dotazovaným byl vedoucí katedry veřejné ekonomiky Vysoké školy finanční a správní Jaroslav Vostatek. Celá situace ale nabrala jiný spád, než místopředseda TOP 09 předpokládal. "Namísto jednoslovné odpovědi, po které mohla následovat odborná diskuse, vznesl se v komisi hysterický odpor proti této prosté a v zásadě nevinné otázce. Rád bych podotkl, že bývalé členství v KSČ ve svých příspěvcích chápali jako handicap zejména bývalí členové KSČ," dodal Kalousek, který po této aféře komisi opustil.

Kádrovácké vlohy bývalého člena strany Národní fronty

K této situaci se dnes vrátil sociolog a poslanec Evropského parlamentu Jan Keller, který na stránkách deníku Právo kriticky zhodnotil poslední důchodovou reformu.

"Není tomu tak dávno, co jsme byli svědky vyložené hysterie v souvislosti s reformou starobních důchodů. Pravicová vláda vytvořila poradní orgán, ve kterém měli početné zastoupení nejrůznější lobbisté za soukromé penzijní fondy. Tento poradní orgán vymyslel reformu, ve které shodou okolností dominovaly zájmy soukromých penzijních fondů," napsal Keller v úvodu.

Následně popisuje, jak se lidé prakticky každý den dozvídali, jak je reforma naléhavá. "Pokud se co nejrychleji nenastartuje druhý penzijní pilíř, celý systém zabezpečení ve stáří krachne a my prožijeme zbytek života v bídě a nouzi. Jestliže se v co nejranějším věku nestanou klienty penzijních fondů příslušníci nové generace, pak se mladí řítí do zkázy," poukazuje europoslanec.

Dodává, že existovaly propočty odborníků, které tvrdily, že druhý pilíř v připravované podobě oslabí pilíř průběžný, a že křivky demografického vývoje vypadají poněkud jinak, než jak je líčili propagandisté penzijních fondů, nikdo jim však nepřikládal váhu.

"Penzijní reforma byla spuštěna. K překvapení jejích protagonistů přineslo do soukromých fondů peníze tak málo lidí, že to nebylo zajímavé ani pro ty, kdo pro ně tak usilovně agitovali," hodnotí Keller s tím, že pokud je našeho penzijního systému skutečně tak kritický, pak by autoři neúspěšné reformy měli pomoci nové vládě hledat urychleně řešení.

"Místo toho se jeden z garantů zpackané reformy snaží poťouchlým způsobem diskreditovat člověka, který se na rozdíl od něho penzijními systémy celoživotně zabývá a něco o nich ví. Kde vlastně bere bývalý a všemi oblíbený ministr financí jistotu, že pro lidi, které podle jeho vlastních prognóz čeká stáří v bídě a chudobě, není cennější odbornost člověka, jenž byl kdysi v KSČ, než kádrovácké vlohy bývalého člena strany Národní fronty?" ptá se Kalouska závěrem Keller.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky