Blbečku blbej... To byla kráva, co... Kauza sprosté soudkyně pokračuje

Ministryně spravedlnosti se osobně vložila do případu sokolovské soudkyně, která se vulgárně vyjadřovala o účastnících řízení. Na případ už v únoru upozornila televize Nova. Soudkyně zatím za své nadávky vůči zúčastněným nebyla nijak potrestána. Podle ministryně spravedlnosti je ale takové chování soudce nepřípustné.

Ministerstvo spravedlnosti České republiky
reklama

Soudkyně okresního soudu v Sokolově Ivana Hovorková účastníkům řízení povolila, aby si ji nahrávali. O jejích nadávkách tak vznikl jasný důkaz. "Blbečku blbej... To byla kráva, co... To jsem si teda řekla, to zase je kráva," zní z úst soudkyně.

Účastníci řízení měli pochybnosti, zda může soudkyně, která o nich takto hovoří, jejich spor rozhodnout objektivně. Proto si na ni stěžovali. Předseda sokolovského soudu se ale Hovorkové zastal.

"Především musím zdůraznit, že doktorka Hovorková nikoho neurážela, nikomu nenadávala a už vůbec ne účastníkům. Výroky byly vyneseny neveřejně, v soukromí a na veřejnost je nevynesla autorka výroků, ale autor nahrávky," stojí ve vyjádření předsedy soudu.

Ministryně spravedlnosti má ale jiný názor. "Sama jsem se s tím spisem, respektive s tou informací, byla konfrontována. Samozřejmě to je nepřípustné chování ze strany soudce," uvedla Helena Válková.

Hovorková se hájí tím, že nadávky padly o přestávce jednání. Jenže ministerstvo spravedlnosti už dříve případ komentovalo tak, že je podstatné, že soudkyně takto mluvila v soudní budově. A je jedno, v jakém okamžiku to bylo.

"Pokud se to opravdu prokáže a běží tam řízení, tak bude z toho vyvozena kárná odpovědnost," dodala Válková.

Případ soudkyně Hovorkové prověřovala také policie. Jak dopadlo její vyšetřování? Jedním slovem: absurdně! Trestní oznámení v této věci podali policii jak účastníci řízení, kteří si stěžovali na soudkyni, tak samotná soudkyně, která si naopak stěžuje na účastníky řízení.

Zatímco to trestní oznámení na soudkyni policie odložila, na jejím podnětu dále pracuje. A zjišťuje, jak se vlastně nahrávka, která zachycuje ty nadávky v soudním síni, dostala na veřejnost. Takže místo toho, aby řešila podstatu věci, trochu nepochopitelně řeší vznik nahrávky, i když soudkyně to nahrávání sama povolila. To její povolení je ostatně také zaznamenané.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky