Jaký je rozdíl mezi ojetinami z Česka a jiných zemí Evropy?

Lze se spoléhat na to, že jsou ojetá auta ze zahraničí v lepším stavu než auta domácí? Na to jsme se zeptali Tomáše Svobody z autocentra Auto ESA.

reklama

“Možná, ale to by nemělo kupujícího zbavit opatrnosti” říká na úvod Svoboda. Doba internetu a otevřený trh s ojetými vozidly samozřejmě poskytuje kupujícím mnohem širší výběr, takže se nemusí při hledání vhodného vozu spoléhat pouze na domácí prostředí. Koupě vozidla v zahraničí dnes není ani žádným velkým administrativním problémem a pokud si pohlídáte veškeré doklady, vlastně vás ani nečeká nepříjemné zařizování navíc. 

“Ohledně původu vozu panuje plno mýtů, které lze sice postavit na nějakém historicky podloženém základu, ale nedá se říci, že by všechno z toho byla pravda i dnes. Rozhodně nejde generalizovat, takže by vždycky měl rozhodovat dojem z konkrétního vozu. Jde přeci o vaše peníze” radí odborník z Auto ESA. 

Obvykle se mluví o tom, že vozy ze západu Evropy bývají v lepším stavu, neboť prý jezdí po lepších silnicích, majitelé je pravidelně servisují a nemají stočený tachometr. Jak ale ukázal nedávný průzkum německého autoklubu ADAC, zřejmě až celá třetina prodávaných ojetin na území Německa může mít tachometr upravený. 

“To nic ale nemění na skutečnosti, že vozy opravdu můžou být v lepším technickém stavu. Jedna věc je kvalitnější síť silnic a dálnic, ale své určitě dělají i mnohem přísnější technické kontroly v některých zemích. Majitelé starších aut jsou tak motivování udržovat svá vozidla v bezvadném stavu” říká Tomáš Svoboda z Auto ESA. Velkou roli v tom ale také může hrát větší kupní síla obyvatel zemí západní Evropy, kterým prostě není líto utratit více peněz za kvalitní díly a práci. Samozřejmě ale všude existující šetřivé výjimky.

Dnes už také nemusí dávno platit, že motory aut z Německa, Rakouska či Švýcarska jsou v lepším stavu kvůli kvalitnějšímu palivu. Ačkoli mohou být normy na kvalitu paliva v těchto státech přísnější než u nás, o kondici motoru rozhoduje především pravidelný servis a zacházení jeho majitele.

Říká se také, že na rozdíl od Němců a Rakušanů se o svá auta moc nestarají Francouzi, Italové a Španělé. To se ale bude lišit auto od auta, i když lze předpokládat, že většina bohatších lidí bude nějaké levné auto brát většinou jako "bezúdržbové" spotřební zboží. Z tohoto hlediska je možná lepší se podívat po prestižnější a dražší značce, kde lze přeci jen čekat, že šlo majiteli i o zachování dobrého stavu a hodnoty vozu.

Dříve platilo, že auta z Německa měla mnohem lepší výbavu i v případě levnějších modelů, ale tento trend se poměrně rychle dorovnal. Naopak je to právě Německo, kde najdete plno sice prestižních luxusních aut, ale s docela chudou výbavou. V tomto ohledu je český trh dost specifický, neboť když už si tu někdo kupuje drahé luxusní auto, chce mít ve výbavě zpravidla téměř všechno. Ovšem chudá výbava může mít i svá pozitiva - čím méně elektronických udělátek dotyčné auto má, tím méně se toho může v průběhu času pokazit.

“Lze tedy říci, že situace na trhu s ojetinami se v rámci celé Evropy postupně vyrovnává. A to platí nejen o technickém stavu aut, ale i o cenách. Otevřený trh, který poskytuje zájemcům mnohem širší výběr, tlačí pochopitelně ceny dolů” říká Tomáš Svoboda. Přesto je ještě moc brzy na to, abychom mohli s čistým svědomím říct, že všechna ojetá auta z České republiky jsou stejně dobrá jako stejné vozy například z Německa. Především tak zůstává na kupujících, co všechno jsou ochotni akceptovat.

Témata: autobazar | Autobazary

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky