Test rybích prstů: Které nechtěl kuchař ani ochutnat?

Kupovat rybí prsty bez podrobného studování složení, se může těžce nevyplatit. Při testu jsme narazili na kousek, který spíš připomínal osmažený chleba a šéfkuchař ho odmítl byť jen ochutnat.

Prodej mražených ryb, ilustrační fotografie
reklama

Bylo by špatné zanevřít na všechny rybí prsty. Některé jsou vynikající a podle šéfkuchaře školy vaření Chefparade Radka Jakubce připomínají dokonce čerstvou rybu.

Abyste nenaletěli, je důležité si ještě v supermarketu dobře prohlédnout složení rybích prstů. Měly by mít co nejvíce masa, ideálně ve větších kouscích. "Nikdy nevěřte tomu, že rybí prsty nejsou zcela nemleté. Ryba nemá tvar kvádru, takže i ty filety jsou nějak pospojované. Je samozřejmě žádoucí, aby nebyly úplně rozemleté nebo aby z nich dokonce bylo pyré," vysvětlil šéfkuchař Radek Jakubec.

"Všechny rybí prsty jsme dělali podle návodu v troubě, ne ve fritovacím hrnci ani na pánvi. Vždy jsme z jednoho rybího prstu odstranili strouhanku, aby nám pohled na maso napověděl něco o struktuře rybích prstů," dodal Jakubec ke způsobu přípravy i hodnocení.

1. místo: Ocean Trader - 15 rybích prstů (450 g)
cena: 54,90 Kč

Složení: filé z tresky pestré (65 %), pšeničná mouka, pitná voda, rostlinný olej, bramborový škrob, jedlá sůl, koření

Hodnocení: Strouhanka je dobarvovaná a příliš červená, ale její struktura je docela na výši a je křupavá. Chuťově je to super. Kusy maso jsou sice pospojované, ale prsty jsou masité a dobré.

2. místo: Frosta - Golden fish fingers (300 g)
cena: 79,90 Kč

Složení: filé z tresky pestré (57 %), pšeničná mouka, voda, řepkový olej, bramborový škrob, jedlá sůl, kvasnice, koření (paprika, kurkuma)

Hodnocení: Jsou jasně vidět jednotlivé kousky filátek. Maso má dobrou strukturu. Strouhanka je asi dobravovaná, ale je cítit výrazně dobrá chuť ryby. Není nepříjemně výrazná, je jemná, docela to připomíná čerstvou rybu.

3. místo: Iglo - 12 Omega-3 rybích tyčinek (360 g)
cena: 94,90 Kč

Složení: pacifická treska polární (65 %), strouhanka, rostlinný olej, pšeničná mouka, pitná voda, škrob, jedlá sůl, rybí olej

Hodnocení: Po zmáčknutí vidličkou se ty kousky dost"potí", pouští hodně vody. Ten filet nicméně vypadá dost dobře, voní příjemně a je to opravdový kus ryby. Ale vadí mi nepřirozeně aromatická chuť masa, možná tam byla použitá jiná treska než u ostatních. Strouhanka je chuťově vyrovnaná, ale celkově to má nepříjemné aroma.

4. místo: Tesco - Fish Fingers (450 g)
cena: 43,90 Kč

Složení: aljašská treska (60 %), strouhanka (15 %), slunečnicový olej, pšeničná mouka, bramborový škrob, voda, jedlá sůl, pepř

Hodnocení: Struktura napovídá, že je to několikrát slepené škrobem, i když to není úplně semleté. Viditelná hnědá tuková část se nachází v břiše ryby nebo podél postranní čáry. Vůně je docela příjemná. V chuti cítím jen sůl, rybinu ani příjemnou ani nepříjemnou. Strouhanka není dobarvovaná. Je to docela fajn produkt. V bodování od jedné do tří je to tak dvě a půl.

5. místo: Nowaco - Rybí prsty (250 g)
cena: 34,90 Kč

Složení: treska pestrá (65 %), strouhanka, rostlinný olej, pitná voda, pšeničná mouka, jedlá sůl, koření

Hodnocení: Filé není ani nijak pospojované, vypadá to poctivě. Strouhanka je docela vlhká, i když byly prsty upečené podle návodu. Ryba je strašně suchá a mám podezření, že při pečení se ta voda vsákla právě do strouhanky. Možná by to chtělo trochu vyladit složení. Chuťově to není špatné, slané to není vůbec.

6. místo: Vici - Alaska pollock (250 g)
cena: 39,90 Kč

Složení: filé z tresky pestré (59 %), pšeničná mouka, rostlinný olej, modifikovaný pšeničný škrob, jedlá sůl, paprika sladká mletá, kurkuma, droždí, kypřící látky E450, E500 a E503

Hodnocení: Strouhanka je strašně červená, struktura je poslepovaná škrobem, ale je vidět, že si s tím někdo dal dost práce. Chuťově příjemné.

7. místo: Vita Star - Fish fillet fingers (250 g)
cena: 22,90 Kč

Složení: filety z treskovitých ryb - treska pestrá, treska tmavá, štikozubec, hejk, treska modravá, pangasius (55 %), pšeničná mouka, pitná voda, bramborový škrob, jedlá sůl, droždí, koření, kyselina citrónová, stabilizátory E450, E452

Hodnocení: Má typicky nepříjemnou rybí vůni. Strouhanka mi chuťově připadá v pořádku, ale není přirozené, aby byla tak červená. Je dobarvovaná. Podle nepříjemné vůně mám pocit, že to zboží už jednou rozmrzlo a zase zmrzlo. Pak se tvoří ten zápach.

8. místo: Rybí prsty obalované (250 g)
cena: 19,90 Kč

Složení: rybí maso (22 %), pšeničná mouka, rostlinný olej, pitná voda, hrachová vláknina, pšeničný škrob, jedlá sůl, droždí, látka zvýrazňující chuť E621, hořčičná semínka, kopr, citronový olej, černý pepř, chilli, česnek, glukóza, cukr, paprika, kurkumový prášek, emulgátor E450, regulátory kyselosti E331, E501, kypřící látka E500

Hodnocení: Jestli je tohle rybí prst, tak jsem blázen. Podle struktury to vypadá spíš jako chleba, je to nepříjemně navoněné, pravděpodobně rybí omáčkou. Dal bych krk za to, že v tomhle bude tak 10 procent ryby. Tenhle hnus ochutnávat nebudu.

Témata: potraviny | Ryby

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky