Facebook chce odposlouchávat mobily uživatelů

Největší světová sociální síť facebook se chce v blízké době "napíchnout" do telefonů svých uživatelů a vědět, kterou hudbu či filmy preferují, a to zcela bez vašeho zásahu. Informuje Mediafax.

reklama

Novinka má pomoci uživatelům lépe sdílet hudbu a filmy, které mají rádi, aniž by museli napsat slovo. Podle listu Huffington Post bude nová funkce využívat mikrofonu mobilního telefonu, pomocí nějž bude schopna automaticky rozpoznat, co zrovna hraje ve vašem okolí.

Funkce má jít až tak daleko, že například podle dialogů pozná, jaký konkrétní díl seriálu právě sledujete. Funkce bude nejdříve aktivní pouze na území USA, ale je velmi pravděpodobné, že ji Facebook zavede časem i  v Evropě, stejně jako to bylo s některými předchozími novinkami.

Uvedení této novinky vyvolalo velkou vlnu kritiky Podobné aplikace pro mobilní telefony již existují, avšak strach vzbuzuje právě propojení se sociální sítí, na které spousta uživatelů surfuje téměř nepřetržitě a kde spojení profilu s reálnou osobou je mnohem užší, než například u aplikace Shazam, která pomáhá pouze poznat písničku, která hraje ve vašem okolí.

Facebook se samozřejmě dušuje, že jeho zabezpečení zamezí jakémukoli zneužití informací, avšak po aféře se sledováním sociálních sítí (nejen) americkými tajnými službami lze tomuto argumentu poměrně těžko uvěřit. V historii se již mnohokrát ukázalo, že žádné zabezpečení není stoprocentní.

Otázkou také zůstává, jak se k této potenciálně nebezpečné funkci postaví Evropská komise, pro kterou je internetová bezpečnost a ochrana osobních dat na síti velkým tématem. Nedávno totiž musela největší sociální síť smazat všechna data o automaticky rozpoznaných obličejích uživatelů. Facebooku to nařídili zástupci EU, kteří se zabývají ochranou osobnosti na internetu.

Témata: mobily | facebook

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky