Drsná slova u Jílkové: 20 let neschopně žvaníte ve sněmovně, zaútočil Babiš na poslance TOP 09

Lze stát řídit jako firmu? O předvolebním hesle hnutí ANO diskutovali v pořadu Máte slovo Andrej Babiš, předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát a další. Debata se ale zvrhla v hádku a osobní útoky.

Andrej Babiš
reklama

„Stát lze řídit jako firmu, tedy ve prospěch občanů. Problém je, že jednobarevná vláda by to zvládla, koaliční ale ne," vysvětloval Babiš, že na to, aby mohl prosadit svoje cíle, by musel mít v parlamentu většinu. „Zatím jsem se jen naučil, že koaliční vláda je o kompromisech," dodal předseda hnutí ANO.

S tím ale zásadně nesouhlasí opoziční poslanec František Laudát. „Stát není Babišova firma, i když se o to snaží. Je na něm ale vidět, že se lidé ze strany vůbec neorientují v problematice. Na Facebooku dokonce přímo podporují agresi vůči opozici," oponoval předseda poslaneckého klubu TOP 09 s tím, že poslanci ANO jsou ještě horší, než ve své době byli poslanci Věcí veřejných.

„Jste příklad typického polistopadového politika. Dvacet let sedíte v parlamentu a žvaníte," zaútočil na Laudáta předseda hnutí ANO. „A vy jste typický předlistopadový komunista, který doteď nedoložil, jak přišel je svému impériu," pokračoval v osobních útocích poslanec TOP 09.

Tím ale kritika neskončila. „Neumíte vystupovat v poslanecké sněmovně a špatně ji řídíte. Ministr vnitra poškodil pověst země a vyděsil lidi v NATO. A to nemluvím o výrocích Válkové o obětech války," vyjmenovával chyby hnutí ANO Laudát.

„Jsme nováčci. Paní Jermanová to občas nezvládá. Ale jsou tam lidi, co tam sedí dvacet let a pořád vykládají nesmysly. Kdyby pracovali, jak mají, tak tady nejsem, ale pořád ještě podnikám," odrážel kritiku Babiš, který připustil, že některé kroky jeho strany opravdu nebyly správné.

Další diskutující měli vůči vládě i jiné výtky. „Zákon o státní správě zakonzervuje zkorumpované úředníky ve funkcích. Až přijde nový ministr, nový Babiš, bude jen velmi těžké je vyhodit," říká ekonom a analytik Karel Zvára. Podle předsedy ANO ale všechny zkorumpované lidi Kalouska a ODS už z ministerstva financí vyhodili.

„Vyhodili jste sice 500 lidí, ale 700 jste jich zase nabrali. A to říkáte, jak šetříte. Ministři mají právo přivést si vlastní lidí, ale tohle je bláznivé řádění," pustil se do Babiše kvůli personální otázce Laudát. „Je to lepší, než když se za Kalouska rozdávaly zlaté cihličky," hájí navýšení úředníků ministr financí.

„My šetříme. Kalousek naplánoval deficit 120 miliard, my ho máme jen 100 miliard. Já jsem třeba ušetřil 150 milionů. Kupuju o polovinu levnější papír a zhasínám," uvedl Babiš. I na to měl ale Laudát odpověď. „Ve smlouvě pro EU, kterou jste jako ministr financí podepsal, jste se zavázal, že budete pokračovat ve fiskální politice předchozí vlády i s deficitem, který byl nastavený, tak nelžete," zaútočil na podnikatele poslanec TOP 09.

Ministr financí ale trvá na tom, že v otázce rozpočtu je rozumný. „Budeme přidávat státním zaměstnancům. Chceme jim vrátit, co jim Kalousek vzal. Přidáme všem, nechce se překvapit o kolik," slíbil Babiš. Po dotěrných otázkách moderátorky Jílkové potvrdil, že zvýšení platů bude o 2,5%.

Ne všichni diváci ale byli spokojeni s tím, jak se peníze v republice rozdělují. „Proč ČEZ generuje dividendy do zahraničí? Proč si nepohlídáte, aby peníze zůstávali v Česku?" rozčiloval se divák. „Stát vlastní 60% ČEZu a tyto peníze zůstávájí v republice. Dalších 40% patří akcionářům, obchoduje se s nimi na burze a podobně. Co s penězi udělají oni, to je jejich rozhodnutí," vysvětloval Babiš divákovi, který si prý asi ještě nevšiml, že zde máme kapitalismus.

Ministr také popřel, že by chtěl vzít peníze podnikatelům. „Výdejové paušály zneužívali právníci a jim podobní. Chceme jen zastropovat paušál u 60% na stejnou úroveň jako u ostatních. Slova o rušení slevy na dani nejsou pravdivé. Jsou to jen kosmetické úpravy," rázně odmítl Babiš slova o likvidaci podnikatelů.

Bouřlivou debatu pak ukončil ekonom Karel Zvára, který navrhuje otevřít debatu o povinnostech státu. „Pojďme se bavit o tom, jestli stát nedělá víc, než by měl. Lidé by toho spoustu zvládli sami lépe a efektivněji. A také levněji. Co by tedy měl dělat stát a co lidé sami?" přednesl námět k zamyšlení analytik.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky