Dienstbier přišel s revolučním plánem, jak vyřešit problém s nepřizpůsobivými

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier přišel podle Lidových novin s revolučním nápadem, který má změnit dosavadní neúspěšný boj se sociálním vyloučením. Nejtěžší zřejmě bude přesvědčit o jeho účincích starosty obcí, kteří jsou prý skeptičtí. Zástupce ombudsmana Stanislav Křeček to však za žádnou revoluci nepovažuje.

Jiří Diesntbier /ČSSD/
reklama

Dienstbierova revoluční změna spočívá ve změně financování boje se sociálním vyloučením. Podle jeho návrhu by pravomoci rozdělovat peníze neziskovým organizacím, které se angažují v poradenských oblastech, měli mít výhradně starostové, kteří by mohli rovněž těmto organizacím zadávat úkoly.

"Integrační politika je jediným smysluplným řešením," tvrdí ministr a dodává, že tento systém je jediná šance, jak mohou starostové pro obec udělat něco pozitivního.

Nynější systém podléha již delší dobu ostré kritice právě ze strany starostů. Ti poukazují zejména na zákonné normy, například na sociální zákon a zákon o obcích, které jsou neslučitelné a často v rozporu.

Dienstbierova politika přikládá samosprávě několik úkolů, například vytváření pracovních míst pro nezaměstnané nebo zajištění nultých ročníků základních škol. Nově plánuje starostům předat oprávnění rozhodovat o tocích peněz, které jsou primárně určeny na sociální pomoc.

Bude však potřeba zatlačit na ministra financí Andreje Babiše, k čemuž se Dienstbier chystá spolu s ministry školství a práce. Rovněž by se rád angažoval při tvorbě zákona, který upravuje sociální podnikání.

Podle Stanislava Křečka, zástupce ombudsmana, to ale žádná revoluce není, nýbrž vcelku logické řešení. "Stát nemá na úrovni obcí a krajů žádného představitele, který by zajišťoval politiku státu a tak se vše musí realizovat prostřednictvím krajů a obcí. Pak ovšem je třeba počítat s tím, že se obce budou řídit zákony a přáním svých občanů, nikoliv představami ministerstva," napsal na svém osobním Facebooku.

Zástupce ochránce práv dodává, že jinak by stát musel celý problém řešit svým jménem. Tomu se ale prý nakonec nebude vyhnutí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky