Klaus mladší o politice: Otce by v EP trefil šlak, já vidím samé čičmundy

Expert ODS pro oblast školství Václav Klaus mladší se domnívá, že kdyby jeho otec, bývalý prezident Václav Klaus, seděl v Evropském parlamentu, zřejmě by ho trefil šlak. V rozhovoru pro časopis Týden se svěřil se svým pohledem na současný problém voleb a prozradil, že jeho žena zřejmě bude volit ODS.

Václav Klaus
reklama

"Jedním z velkých neštěstí této doby je, že je voleb čím dál víc. Volí se prezident, do Evropy, do krajů, do všeho možného. Takže jsou z toho lidé lehce tumpachoví," říká Václav Klaus mladší v reakci na slova svého otce, který v České televizi prohlásil, že volby do Evropského parlamentu v tuto chvíli nemají smysl.

"Že by byly evropské volby o ničem, s tím nesouhlasím. Mají smysl hlavně psychologický. Strany si myslí, že si polepší, pohorší, nebo nevím co. Že by našich 21 poslanců nějak zamávalo s Evropskou unií, to se asi čekat nedá, ale ten psychologický dopad na společnost a politické strany tam je," dodal.

Nedokáže si však představit návrat svého otce do politikym například právě do europarlamentu. "Kdyby seděl v Bruselu mezi těmi 721 poslanci, tak by ho tam asi trefil šlak. Vidět tam všechny ty Schulze, takové ty různé zeleno-, euro-, majority," řekl časopisu.

Není si rovněž jistý, jestli by exprezident měl na něco takového sílu. "To člověka vysiluje a nevím, jestli otec ještě chtěl něco takového podstupovat," řekl pro Týden.

Spousta kšeftařů odešla, ODS už není mocná

Klaus mladší také potvrdil, že zapojení jeho otce do kampaně v podzimních volbách pro stranu Jany Bobošíkové nebyl zřejmě nejlepší nápad. "No tak, nějak hyperšťastné to nebylo," tvrdí a dodal, že to měl rovnou odmítnout.

On sám se však nyní zapojil do dění v ODS, kam nastoupil jako expert pro oblast školství. "Pozoruji to zvenčí, ale v některých oblastech jsem nějaké změny zaznamenal. Třeba jsem nevěřil svým očím, že lidi s nějakými názory a bez jakýchkoli vazeb na cokoli se stali třeba předsedy celého kraje. A spousta lidí, kteří tam byli kvůli nějakým kšeftům, tam už není. Protože už ODS nemá tu moc," popisuje aktuální stituaci strany.

Podle jeho nározu ale ani v jiných stranách už nejsou silní vůdci. "Spíš tam vidím různé čičmundy, kteří začali dělat parlamentního asistenta a pak si to někde vyseděli," říká pro Týden.

Předseda strany Petr Fiala je pro exprezidentova syna člověk, který to skutečně myslí upřímně. "Oslovil mě a já měl dvě možnosti. Buď mu říct: budu vám držet palce a zpovzdálí to sledovat, čau. Anebo kývnout, držet se školství a sepsat teze, jak by se ODS měla projevovat v této oblasti. Což už jsem učinil," vysvětluje své kroky Klaus mladší.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky